Hem NYHETER Mimbly och PODAB en ny, hållbar lösning för tvättstugan

Mimbly och PODAB en ny, hållbar lösning för tvättstugan

Publicerat av: Redaktionen

Mimbly och PODAB en ny, hållbar lösning för tvättstugan 3

När PODAB:s vd Jimmy Nilsson, läste en tidningsartikel om start-up bolaget Mimbly för tre år sedan, såg han genast potentialen i deras Mimbox – en låda som kopplas på tvättmaskinen och avlägsnar mikroplaster, återvinner vatten och sparar energi. Sedan dess har PODAB varit en partner i den uppmärksammade och prisbelönade innovationens resa mot marknaden. Nu inleds det andra och hittills största pilotprojektet.

Den ena hade en lösning för att rätta till ett miljöproblem, den andra var specialist på professionell tvättstugeutrustning med stor kännedom om och hur produkterna fungerar i tvättstugan. Så kan man kortfattat beskriva mötet mellan PODAB och Mimbly. Ett möte som enligt båda parter har lett till ett givande, lärorikt och utvecklande samarbete.

– Utifrån vårt perspektiv har det fungerat superbra. Det har funnits en jämlikhet som jag inte tror är självklar att man får som start-up när man samarbetar med större företag. Konkret har det inneburit att vi har fått värdefull kunskap, kunnat jobba på snabbare och utvecklat tekniken genom att kontinuerligt testa den på PODAB:s maskiner, säger Isabella Palmgren, vd och en av Mimblys grundare.

När samarbetet inleddes var Mimboxen i projektfasen. Till en början gick allt lite trevande men snart föll bitarna på plats. För att ge produkten optimalt genomslag kom parterna ganska snabbt fram till att den skulle kunna användas brett.

– Storheten med Mimblys produkt är att den går att använda tillsammans med vilken maskin som helst, både befintlig och ny. Det hade inte varit bra för projektet om vi försökte göra den exklusiv för endast PODAB:s produkter. I pilotprojektet som är aktuellt nu ska den därför testas både på våra maskiner och andras, säger Jimmy Nilsson.

Nytt, stort pilotprojekt – närmar sig marknaden
Efter mycket goda resultat i de första testerna går Mimboxen in i nästa fas och ett större pilotprojekt är på gång. Liksom tidigare görs det med hjälp av PODAB. 21 av Mimblys kunder som tillsammans har en kapacitet på 11 000 tvättstugor ska vara med. Bland dessa finns Coor Facility management, Lundbergs, Bostadsbolaget och Stena fastigheter. I dagsläget är målet att lansera Mimboxen i slutet på 2021, men det är preliminärt enligt Isabella. Nyligen fick Mimbly ett större EU-bidrag som kommer bli till stor hjälp för att nå dit.

Samarbetet gav PODAB mersmak
PODAB har stöttat Mimbly i arbetet med att skapa en ny, innovativ produkt som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Jimmy förklarar att det för ett 75-årigt bolag som PODAB, är värdefullt att stödja start-ups med både marknads – och produktkunskap.

– För PODAB:s del ser jag väldigt positivt på samarbete med start-ups och vi ska fortsätta på den här inslagna vägen, när rätt tillfälle uppstår, avslutar han.

Fakta om Mimbly och produkten Mimbox
Mimbly har tagit fram den innovativa produkten ‘Mimbox’ som är kompatibel med nya och befintliga, kommersiella tvättmaskiner. Den patenterade tekniken återvinner upp till 70% av vattnet, sparar energi och filtrerar bort mikroplast som frigörs när syntetiska tyger tvättas.

Mimbly är ett Göteborgsbaserat cleantech-bolag som grundades 2017 av Isabella Palmgren, Nicolas Maxant och Emil Vestman. Bolaget har vunnit ett flertal priser för sin innovation och sitt ledarskap. Det senaste priset var Årets nybyggare inom unga pionjärer i väst från H.M Kung Carl XVI Gustaf och Skapatalang för unga innovatörer till minne av Alfred Nobel.

Läs mer
Pressmeddelande Mimbly får 19 miljoner av European innovation council

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>