myFC:s partner etablerar sig i kluster för fossilfri mobilitet och logistik
Hem ENERGI myFC:s partner etablerar sig i kluster för fossilfri mobilitet och logistik

myFC:s partner etablerar sig i kluster för fossilfri mobilitet och logistik

Publicerat av: Redaktionen

myFC:s samarbetspartner Nilsson Energy – producent av nyckelfärdiga anläggningar för tillverkning av vätgas – blir en del av det nya utvecklingsområdet Gateway Säve i Göteborg.

Vid det som tidigare var Göteborg City Airport byggs en företagspark med fokus på framtidens flyg, autonoma och fossilfria fordon och flexibel logistik.

– Nilsson Energy hamnar i en perfekt omgivning, där det finns många möjligheter till synergieffekter och utvecklingspotentialer, säger Michael Glantz, vd på myFC.

När Göteborg City Airport lade ner sin verksamhet 2015 fanns olika planer på vad som skulle hända med den tidigare flygplatsen. Efter några turer blev fastighetsbolaget Castellum ägare till området. De började då skissa upp sina idéer för det som nu blir Gateway Säve, som ska utvecklas etappvis under en tioårsperiod. Enligt Castellum är planen att skapa närmare 900 000 kvadratmeter av moderna logistik- och verksamhetslokaler, plus testytor för fossilfria och självkörande fordon både i luften och på marken. Bland de som redan etablerat sig i Gateway Säve – 15 minuter från Göteborgs centrum – finns bland andra Heart Aerospace som tillverkar eldrivna flygplan för passagerartrafik.

Redan nu under hösten flyttar Nilsson Energy in i tillfälliga lokaler, i väntan på att deras mer permanenta anläggning blir klar under våren 2022. Martina Wettin, medgrundare och styrelseledamot på Nilsson Energy, är mycket nöjd med flytten.

– Förutom optimala lokaler för upprampningen av våra powerboxar får vi tillgång till en miljö där flera företag och kompetenser delar samma visioner som vi, och vill hitta lösningar för morgondagens energi och hur den ska kunna bidra till en mer hållbar planet, säger hon.

Företaget, som producerar nyckelfärdiga tillverkningsanläggningar för grön vätgas, ser nu en möjlighet att bygga upp en efterfrågad vätgsashubb i Gateway Säve.

Här etablerar Castellum bland annat en testbädd för elektromobilitet och enligt företaget är ambitionen att bygga ett kluster och för innovation och utveckling av framtidens hållbara transporter och mobilitet.

Enligt Castellums region-vd Mariette Hilmersson passar Nilsson Energy mycket väl in i ambitionerna för området.

myFC:s partner etablerar sig i kluster för fossilfri mobilitet och logistik– Vi är otroligt glada över att en föregångare inom fossilfria energisystemlösningar väljer att etablera sig på Gateway Säve. Det är ett kvitto på att vi verkligen är på väg mot att skapa ett nationellt centrum för fossilfri mobilitet både på marken och i luften, säger hon.

myFC har sedan en tid ett samarbetsavtal med Nilsson Energy, där företagens kompetenser matchar varandra i ett starkt erbjudande.

– Tillsammans kan vi leverera en komplett lösning för att producera grön och hållbar el. Bland annat ser vi en stark potential inom logistikbranschen, säger myFC:s vd Michael Glantz.

Nilsson Energys anläggningar, stora som ordinära containrar, är lätta att placera i anslutning till en fabrik eller lagerbyggnad. Med lagerrobotar bestyckade med myFC:s mikrobränselceller – och med grön vätgas från sin egen lokala anläggning – kan ett företag inom intralogistik öka sin effektivitet och konkurrenskraft, samt minska sitt klimatavtryck.

– Samtidigt blir de mindre beroende av fluktuerande effektpriser och bristande infrastruktur för el, säger Michael Glantz.

Ett företag som sett möjligheterna med myFC:s patenterade mikrobränsleceller är tyska premiumbilstillverkaren Porsche, som i ett utvecklingsprojekt testar den patenterade teknologin i de självgående lagerrobotarna på sitt logistikcenter i Leipzig.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>