Norwegian gör hållbart flygbränsle tillgängligt för företagskunder
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Norwegian gör nu hållbart flygbränsle tillgängligt för företagskunder

Norwegian gör nu hållbart flygbränsle tillgängligt för företagskunder

Publicerat av: Redaktionen

Norwegian har tecknat ett samarbetsavtal med Neste, världens ledande producent av hållbara flygbränslen (SAF).

Det betyder att Norwegians affärsresenärer nu kommer att kunna minska sina koldioxidutsläpp med upp till 80 procent genom flygbolagets val av hållbart flygbränsle.

Norwegian gör hållbart flygbränsle tillgängligt för företagskunderAvtalet är ett viktigt steg för att påskynda en fri marknad för hållbara flygbränslen

Hållbart flygbränsle är beprövat och använt sedan 2011 med låga koldioxidutsläpp som resultat. Norwegians moderna och bränsleeffektiva flygplan kan tankas till hälften med hållbart bränsle. Genom att ersätta fossilbaserat bränsle kan SAF under sin livscykel minska utsläppen av växthusgaser med upp till 80 procent.

− Med Nestes produkt kan våra affärsresekunder minska sina koldioxidutsläpp. Att öka marknaden för det fria valet av hållbart flygbränsle sänder en signal om att öka produktionen och förbättra skalfördelarna, vilket behövs för att minska kostnaderna, säger Anders Fagernæs, Vice President Sustainability på Norwegian.

Under 2022 kommer Norwegians flygbränsleförbrukning i Norge till 0,5 procent bestå av hållbart flygbränsle. I Sverige och Frankrike blir 1 procent av förbrukningen hållbar. Utöver detta tillkommer affärsresekundernas fria val av bränsle.

Hjälper företag att nå sina utsläppsmål

Scan Global Logistics (SGL), ett globalt logistikföretag, med huvudkontor i Köpenhamn, har satt upp ett ambitiöst mål att minska sina utsläpp med 50 procent vart tionde år. Att minska affärsresornas koldioxidutsläpp är SGL:s prioriteringar. De valde att samarbeta med Norwegian och Neste för att driva åtgärder som minskar klimatpåverkan från affärsresor.

− Vi vill ligga i framkant i omställningen. För att göra det måste vi anta smart teknik när den blir tillgänglig. Med denna första pilotteknik minskade vi våra koldioxidutsläpp från affärsresor 2021 med tio procent, vilket är den minskning vi behöver inom alla utsläppsområden varje år, säger Martin Andersen, global chef för ESG på Scan Global Logistics.

Enligt avtalet mellan Norwegian och Neste betalade Scan Global Logistics merkostnaden för sju ton Neste MY Sustainable Aviation Fuel som användes till Norwegians flyg. Detta minskade SGL:s koldioxidutsläpp från affärsresor med 21 ton.

Hållbart utvunnet och oberoende verifierat

Nestes hållbara flygbränsle minskar utsläppen med upp till 80 procent under sin livscykel, jämfört med användning av fossila jetbränslen. Detta beräknat med etablerade metoder för livscykelbedömning (LCA), såsom CORSIA-metoden. Nestes bränsle är baserat på förnybart avfall och restråvaror.

− Med den här lösningen tar vi fördelarna med SAF direkt till företaget som flyger (och släpper ut). Det ger verkliga och direkta utsläppsminskningar för affärsresor och kan användas för att uppfylla vetenskapsbaserade mål (SBTi). Leveransprocessen granskas av en oberoende tredje part som säkerställer att utsläppsminskningen endast kan åberopas av företaget som betalar för SAF, förklarar Jason Reichow, Vice President Business Development, Renewable Aviation, Neste.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>