Digital plattform ska få fart på fossilfria transporter
Hem TRANSPORT Ny digital plattform ska få fart på fossilfria transporter

Ny digital plattform ska få fart på fossilfria transporter

Publicerat av: Redaktionen

Tillväxtverket har beviljat stöd för en ny digital plattform som visar upp var och när laddstationer och tankställen för fossilfria drivmedel ska byggas ut.

”Detta är ett steg i rätt riktning och kommer att göra det enklare för företag att planera sin omställning till fossilfria transporter”, säger Birgitta Sacrédeus (KD), Regionråd i Region Dalarna.

För att nå klimatmålet för transportsektorn och minska utsläppen med 70 procent till 2030 (jämfört med 2010) är utbyggnaden av ladd- och tankinfrastruktur en nyckel. Många företag har idag svårt att planera för hur de ska ställa om sin fordonsflotta eftersom de inte vet när, var och hur det kommer att vara möjligt att ladda eller tanka fordon med fossilfria drivmedel.

Digital plattform ska få fart på fossilfria transporter– Industrin i Dalarna och Gävleborg kännetecknas av värld­sled­ande produkter för den svenska exportmarknaden. Här är de tunga vägtransporterna i regionerna en förutsättning – samtidigt som de står inför stora utmaningar. Det finns ett stort engagemang hos industrin att ställa om både de egna verksamheterna och godstransportsystemet mot fossilfrihet men då behöver förutsättningarna vara mera kända, säger Birgitta Sacrédeus.

Gemensam digital plattform

Fossilfritt Sverige har tagit initiativ till att arbeta fram en gemensam digital plattform som offentliga aktörer nu ska utveckla tillsammans med näringslivsaktörer i Kronoberg, Östergötland, Dalarna, Norrbotten, Västra Götaland, Skåne, Gotland, Örebro och Jämtland Härjedalen och Kalmar.

– Många som vill ställa om till fossilfria transporter upplever idag att det är svårt att veta om det kommer att finnas tillgång till el och fossilfria drivmedel. Med en rikstäckande digital plattform får de en möjlighet att planera och vara med och påverka utvecklingen, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Plattformen kommer innehålla regional information om utbyggnaden av ladd- och tankinfrastruktur för både personbilar och lastbilar. Det ska även finnas en strategisk del där små och medelstora företag kan komma med förslag på infrastrukturutbyggnad baserat på näringslivets egna prognoser. Det kommer också bli möjligt att testa olika scenarion för till exempel nyetableringar och bostadsbyggande och på det sättet ge politiken på lokal, regional och nationell nivå ett bättre beslutsunderlag.

Genom att synliggöra hur snabbt utbyggnaden i olika regioner kommer att gå är förhoppningen att både fler företag och hushåll ska våga investera i el- och biodrivna fordon.

Tillväxtverket beviljar nu projektet ett stöd på 11 miljoner kronor och arbetet med att ta fram plattformen kommer att inledas omgående. Det kommer att ledas av Peak Innovation i samarbete med VTI.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>