Ny fortbildning om typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom
Hem HÄLSA Ny fortbildning om typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom

Ny fortbildning om typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom

Publicerat av: Redaktionen

Idag lever drygt fem procent med typ 2-diabetes i Sverige och många förväntas dessutom vara drabbade utan att veta om det.

Förutom att diabetes på olika sätt ofta innebär begränsningar i vardagen så har dessa patienter också en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlkomplikationer.

För att öka kunskapen kring sambanden har NetdoktorPro utformat fortbildningen Typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom där läkare och annan vårdpersonal nu har möjlighet att ta del av senaste uppdateringarna.

– Vi måste öka kunskapen kring det här, säger överläkare och diabetesansvarig Jarl Hellman, vid Endokrinsektionen, Akademiska sjukhuset i Uppsala, som i samarbete med NetdoktorPro skapat fortbildningen ”Typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom”.

Ny fortbildning om typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom

Heart attack pain as a human cardiovascular organ with a painful cardiac inflamation with 3D illustration elements.

Uppskattningsvis lider 450 000 människor just nu av typ 2-diabetes – ett tillstånd vars förekomst ökar med stigande ålder. Samtidigt är också mörkertalet stort och man räknar med att ytterligare 150 000 personer är drabbade. Bland dessa patienter finns en klart ökad risk att på sikt också drabbas av kardiovaskulär sjukdom, särskilt om det samtidigt finns andra riskfaktorer med i bilden såsom högt blodtryck och blodsocker.

– Mycket har hänt de senaste åren vad gäller nya diabetesläkemedel vid typ 2-diabetes och det har dessutom dykt upp betydligt mer evidens med många välgjorda stora studier inom området, säger Jarl Hellman.

Fortbildningen är ett sätt att öka kunskapen kring det senaste inom diabetes och kardiovaskulär sjukdom och utgår från ett patientfall i fem delar. Utbildningen är framförallt riktad till läkare, men även annan sjukvårdspersonal kan ha nytta av informationen. Kursen tar ungefär femton minuter att genomföra och alla svar är anonyma.

Vad vet du om typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom? Gå direkt till fortbildningen och testa dina kunskaper!

Typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom är en fortbildning för läkare från NetdoktorPro i samarbete med överläkare Jarl Hellman, Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Utbildningen genomförs med ekonomiskt stöd av Novo Nordisk Scandinavia AB.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>