Hem NYHETER Ny nordisk märkning för förpackningar ska ge ökad återvinning

Ny nordisk märkning för förpackningar ska ge ökad återvinning

Publicerat av: Redaktionen

Ny nordisk märkning för förpackningar ska ge ökad återvinning 3

Den 1 juli lanseras en helt ny nordisk märkning för förpackningar.

De nya symbolerna är en del av det skyltsystem som Avfall Sverige beslutat om tillsammans med sina nordiska branschkollegor. Alla symboler får nya färger, men den största förändringen gäller plast som byter färg från orange till lila. Idén är precis som tidigare att underlätta sortering för konsumenter och bidra till ökad återvinning och högre kvalitet på materialet genom att samma symbol finns på både förpackningar och återvinningskärl.

Den nya märkningen kommer att ersätta de nuvarande piktogrammen som idag finns på FTI:s återvinningsstationer runt om i Sverige. FTI kommer implementera de nya symbolerna successivt och startar nu i sommar med att lansera systemet för producenter anslutna till FTI. Alla producenter kommer att få tillgång till den nya märkningen för att kunna börja sätta den på sina förpackningar. Instruktioner och produktmärkningen kommer att finnas för nedladdning på ftiab.se.

– Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt och vi är övertygade om att en enhetlig märkning både på förpackningar och på återvinningskärl kommer att underlätta för konsumenterna när de ska återvinna, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Märkningen är en del av ett större system där avfallsbranschen i Norden beslutat om ett gemensamt skyltsystem för samtliga avfallsfraktioner. Systemet bygger på den danska märkningen som togs fram 2015 och har under våren 2020 anpassats till svenska förhållanden. Arbetet har letts av Avfall Sverige med inspel från FTI och från producenterna.

– Eftersom många av våra producenter har produkter som säljs i flera länder, främst de nordiska, så ser vi mycket positivt på att vi nu äntligen kan erbjuda en gemensam märkning för Norden och vi hoppas självklart att alla producenter kommer byta till den nya märkningen, säger Anette Löhnn, marknadschef på FTI.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>