Hem NYHETER Nya S:t Eriks ögonsjukhus öppnar – blir centrum för högspecialiserad vård, forskning och utbildning

Nya S:t Eriks ögonsjukhus öppnar – blir centrum för högspecialiserad vård, forskning och utbildning

Publicerat av: Redaktionen

Nya S:t Eriks ögonsjukhus öppnar – blir centrum för högspecialiserad vård, forskning och utbildning 3

Nu har de första patienterna tagits emot i S:t Eriks Ögonsjukhus nya, moderna lokaler för ögonsjukvård som är en del av det framväxande navet för life science i Hagastaden.

Flytten gör det möjligt att utveckla ett nytt centrum för ögonsjukvård som erbjuder ögonvård av högsta klass och bedriver internationell forskning i framkant – ett Eye Center of Excellence. White har på uppdrag av Vitartes ritat det nya ögonsjukhuset som ligger intill Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. S:t Eriks Ögonsjukhus upptar merparten av huset med lokaler som är rika på hälsofrämjande dagsljus och en flexibel utformning som möter framtida behov av ny teknik och vård. Arkitekturen bygger på nytänkande och hållbarhet i utformningen av en attraktiv och trygg miljö.

– Att kunna orientera sig i en överskådlig byggnad med korta gångavstånd har stor betydelse för ögonpatienter. Därför har vi skapat en tydlig entré med öppen reception och hissar intill, samtidigt som stort fokus har lagts på färgsättning, ljus och ljud, säger Hans Forsmark, ansvarig arkitekt på White.

Ambitionen är att det nya S:t Eriks Ögonsjukhus ska bli motorn i ett ögonspecialistcentrum där näringsliv, akademi och vårdgivare tillsammans skapar möjligheterna för den bästa ögonsjukvården. Samtidigt ska det vara en plats för innovativ forskning i framkant.

– Här ska vi behandla sällsynta sjukdomar inom ögonområdet. Men vi kommer också att attrahera internationell spetskompetens inom både vård och forskning. Den nya miljön kommer att göra det attraktivt att arbeta här, säger Anders Boman, vd för S:t Eriks Ögonsjukhus.

Operationsverksamheten med 12 operationssalar är planerad för att hantera cirka 12 000 operationer per år. Placeringen av operationsavdelningen ger snabb och enkel koppling till vårdavdelning och sterilsal. Detta ökar såväl komfort och säkerhet som känslan av lugn hos patienterna, samtidigt som personalens arbetsmiljö förbättras.

– Vi är stolta och glada över att få arbeta i en toppmodern, specialanpassad operationsavdelning. Den är verkligen byggd för oss, Michael Gårdebäck, verksamhetschef vid S:t Eriks Ögonsjukhus klinik för anestesi och operation.

Om projektet
Nya S:t Eriks ögonsjukhus öppnar den 27 september på Eugeniavägen 12 i Kv. Patienten. S:t Eriks Ögonsjukhus disponerar 14.700 kvm i fastigheten. Byggnaden kommer att uppfylla kriterierna för Miljöbyggnad Guld. Kv. Patienten, med intilliggande Kv. Princeton, där administrativa lokaler för Region Stockholm och ett nytt huvudkontor för Raysearch Laboratories inryms, utgör tillsammans Scandinavian Life Science, som omfattar ca 50.000 kvm strax intill Nya Karolinska Solna. Läs mer om projektet. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>