Hem NYHETER Swedbank Robur lanserar ytterligare en ny Access Edge fond – förvaltad i linje med Parisavtalet

Swedbank Robur lanserar ytterligare en ny Access Edge fond – förvaltad i linje med Parisavtalet

Publicerat av: Redaktionen
Swedbank Robur lanserar ytterligare en ny Access Edge fond - förvaltad i linje med Parisavtalet 2

Young romantic couple of tourists using bicycles near the Eiffel tower in Paris, France

Swedbank Robur meddelade i förra veckan att fonderna Access Edge Global, Emerging Markets, USA, Japan och Sweden har blivit säkrade att förvaltas i linje med Parisavtalet. Idag lanserar Swedbank Robur ytterligare en ny fond – Access Edge Europe. Därmed finns det en Paris Aligned klassificerad fond för varje central marknad.

Samtliga Access Edge fonder gynnar investeringar i bolag med låga utsläpp av växthusgaser och har som målsättning att ha cirka 50 procent lägre koldioxidavtryck än sitt jämförelseindex. Vidare investerar fonderna cirka 10 procent av innehaven i bolag som fondbolaget bedömer medverkar till att lösa klimatkrisen. Det kan handla om att bidra till omställningen till förnybar energi eller till en cirkulär ekonomi där målet är att avfall ses som en råvara och produkterna till så stor del som möjligt ska gå att återvinna.

— Några exempel på de innehav som finns i fonden är bolag inom förnybar energi, och bolag som tar fram elfordon och energibesparande byggnader. Dessutom utesluter fonderna tillverkare av fossila bränslen samt producenter vars omsättning från framställning av el från olja, gas eller kol överstiger 5 procent, säger Linnea Zanetti, förvaltare Swedbank Robur.

Swedbank Roburs klassificering av fonder som förvaltas i linje med Parisavtalet ska göra det enklare och tydligare för kunder som vill spara hållbart med klimatet i fokus. Swedbank Robur har använt etablerade branschmetoder för att analysera om en fond kan klassificeras som förvaltad i linje med Parisavtalet. Den metod fondbolaget har tagit fram bygger bland annat på EU Sustainable Finance etablerade riktlinjer för klimatbenchmark.

– Vi upplever att den allt större medvetenheten och kunskapen om klimatfrågan, har lett till en ökande efterfrågan hos kunder att hitta alternativ att spara med klimatet i fokus. Den utvecklingen är helt i linje med Swedbank Roburs egen klimatstrategi, och det känns mycket bra att vi nu kan erbjuda våra kunder fonder som är säkrade i linje med Parisavtalet för alla centrala marknader, säger Linnea Zanetti.

Swedbank Robur har som mål att hela fondkapitalet som bolaget förvaltar år 2025 ska vara i linje med Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, och att hela fondkapitalet ska förvaltas koldioxidneutralt år 2040.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>