Under de kommande två till tre åren kommer uppemot 40 solelparker att byggas med fokus på södra Sverige.
Försäljning och marknadsföring av solelen hanteras av Telge Energi med inriktning på lokala företag och etableringarna genomförs av SunSpark Nordic.
Satsningen svarar upp mot energibranschens övergripande ambition att accelerera utbyggnaden av förnybar energi och svarar också på svenskarnas efterfrågan på lokalproducerat.
Ett partnerskap mellan SunSpark och Telge Energi
Utifrån visionen att erbjuda både stora och små framsynta företag lokalt producerad solenergi, grundade entreprenörerna Ralph Dahlin och Pontus Ringaby företaget SunSpark Nordic AB år 2020. Tidigt inleddes samtal med Telge Energi – en aktör som länge har satsat aktivt på solenergi i Sverige – och det ledde till ett samarbetsavtal där Telge Energi står för marknadsföring och försäljning av den lokalproducerade solelen.
Telge Energi kommer att erbjuda mindre företag köp av solel från valfri lokal solelpark, medan större företag med högre förbrukning erbjuds så kallade PPA-avtal (Power Purchase Agreement). Konceptet gör det enkelt för företag att köpa och använda solel utan att behöva bygga egna solelparker.
– Vi var tidiga med att satsa på solenergi och har alltid haft en stark tro på solens potential i energisystemet. Därför kändes det självklart att inleda samarbetet med SunSpark. Deras koncept passar perfekt med vår långsiktiga strategi för en mer hållbar energiförsörjning i Sverige med lokal och svenskproducerad el. Satsningen möter svenska folkets intresse för lokalproducerad solkraft och elen kommer självklart också att vara märkt Bra Miljöval, säger Johannes Boson VD Telge Energi.
Lokalproducerad solkraft är efterfrågad
Enligt en färsk undersökning från Telge Energi ligger solkraft i topp när Sveriges befolkning får säga sitt. Mer än var tredje svensk (35%) vill helst se att den egna elen kommer från solkraft. Dessutom svarar 35% att solenergi är den viktigaste energikällan att satsa på inför framtiden och sju av tio svenskar kan tänka sig att sätta upp egna solceller. Nya siffror från undersökningen visar också att var femte svarande föredrar att köpa solel som producerats i samma län de själva bor i. Samarbetet som nu inleds, för att producera mer solel i södra Sverige, möter detta önskemål samtidigt som det har potential att avlasta de lokala näten.
– Vi ser en ökad efterfrågan på förnybara energilösningar från svenska företag. Fler och fler undersöker möjligheterna att teckna elavtal som bygger på leverans av svenskproducerad solkraft. Det ökande intresset beror på att både företag och privatpersoner på olika sätt vill bidra till att minska sin klimatpåverkan, säger Pontus Ringaby VD på SunSpark Nordic AB. Han fortsätter; Det som gör SunSpark unikt är att vi bygger småskaliga solelparker på många platser i södra Sverige. Vi har valt den vägen bland annat eftersom behovet av ökad elproduktion i södra Sverige är stort och i vissa kommuner kan en ny solelpark dessutom bidra till ökad trygghet i elleveranser lokalt.
Arbetet med att identifiera lämpliga platser för projektet är i stort sett klart och de två första parkerna kommer att byggas i Olofström och Töreboda kommuner. Under 2022 och 2023 kommer parker löpande sättas igång och börja producera solel till lokala aktörer som väljer att aktivt ta del i energiomställningen.
Satsningen backas av starka investerare och partners
Portföljavtalet ingicks med den välkända Schweiz-baserade investeringsrådgivaren för förnybar energi re:cap global investors ag. Köpare av projekten är fonden för förnybar energi FP Lux RE Infrastructure Opportunities. re:cap har redan över 7 miljarder SEK i solparksinvesteringar i Europa. SunSparks solparker kommer att byggas av Uppsala-baserade HPSolartech – ett bolag som delägs av Länsförsäkringar.
EY Corporate Finance har varit finansiell rådgivare till SunSpark Nordic i den konkurrensutsatta finansieringsprocessen och DLA Piper har varit legal rådgivare.