På måndag tar jordens resurser slut
Hem MILJÖ På måndag tar jordens resurser slut

På måndag tar jordens resurser slut

Publicerat av: Redaktionen

Den internationella organisationen Global Footprint Network beräknar årligen dagen då jordens förnybara resurser tar slut, så kallad ”Overshoot Day”.

På måndag tar jordens resurser slut

Overshoot Day

Den här dagen flyttas fram tidigare och tidigare för varje år, vilket betyder att vi använder mer och mer av jordens naturresurser. Just nu konsumerar världens befolkning som att vi hade 1,7 jordklot. Vi använder 70% mer naturresurser än vad jorden klarar av att återskapa under ett år. Overshoot day inträffar rekordtidigt i år, redan 29 juli. Hela 3 dagar tidigare än förra året.

Om alla i världen skulle konsumera som oss svenskar hade det krävts 4,2 jordklot och ”Overshoot Day” hade inträffat redan den 3 april i år. Vi kan som konsumenter på flera sätt se till att flytta fram denna dag enbart genom våra konsumtionsvanor och medvetna val. Men också genom att gå över mot att bli cirkulenter – framtidens konsumenter. Om vi lyckas flytta bak Overshoot Day med 4-5 dagar per år kan vi fortfarande nå målen i Parisavtalet till år 2050 enligt WWF.

Här kommer 5 tips från föreningen Medveten Konsumtion på vad du själv kan göra!

1. Delta i White Monday

25 november smäller det! White Monday är det globala alternativet till Black Friday. Ut med slit- och släng, konsumtionshets och köphysteri, och in med den cirkulära ekonomin. Låna, byta, hyra, laga, dela, återbruka. Hur deltar du? Genom att stötta de företag som valt bort Black Friday, och istället väljer att gå ut med cirkulära erbjudanden på White Monday. Det kan innebära återbrukat och återvunnet, second hand, delnings- och hyrtjänster, reparationer. Allt som inte är nyproducerat. Hakar du på?

2. Gör prylsvinnsutmaningen

Prylsvinn är när prylar inte används. Genom att eliminera prylsvinnet kommer vi tillrätta med den miljöpåverkan vår konsumtion innebär. Precis som att matsvinn har gjort oss medvetna om hur mycket mat som slängs så ska prylsvinn göra oss medvetna om hur lite våra saker används. Så delta i #prylsvinnsutmaningen:

”Jag lovar att:

– Låna en sak jag annars tänkt köpa
– Hyra en sak jag annars tänkt köpa
– Sälja en sak jag inte använder
– Ge bort en sak jag inte behöver
– Reparera en sak istället för att slänga den”

3. Gör en tågresa
Internationella flygningar har fördubblats de senaste 15 åren – och just dessa står för 90% av svenskarnas flygresor. Om du ska flyga, undvik mellanlandningar, åk hellre mer sällan men stanna borta längre, eller välj resmål som ligger närmre och inte flyger över 8 000 meter för att undvika höghöjdseffekten (som ökar utsläppen). Eller ännu hellre, flyg inte alls! Varför inte ta tåget till nästa resmål, eller göra en #svemester istället?

4. Investera dina pengar hållbart
Ungefär hälften av energin som produceras i Sverige kommer fortfarande från fossila källor. Ändå är vi bäst i världen. Du kan snabba på den här omställningen genom att placera dina pengar i förnybar energi. Välj försäkrings- och elbolag som har märkningen ”Bra Miljöval”. Ta reda på hur du kan placera dina pensionspengar grönt. Ställ frågor till din bank om var de placerar dina pengar.

5. Ät mer grönt
Visste du att den svenska köttkonsumtionen har fördubblats de senaste 30 åren? Detsamma gäller mejeriprodukter. Det är inte hållbart, då dessa är mycket resurskrävande livsmedel att producera. Genom att halvera din köttkonsumtion och byta ut köttet mot mer grönt så minskar du dina utsläpp. Genom att införa en köttfri dag i veckan kan du spara in på 10% av utsläppen. Genom att byta till en typiskt vegetariskt kost kan du minska utsläppen med upp till en tredjedel, och genom att byta till en växtbaserad kost kan du minska utsläppen med upp till 75%.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>