Hem NYHETER Polygiene ViralOff klarar testet mot SARS-CoV-2

Polygiene ViralOff klarar testet mot SARS-CoV-2

Publicerat av: Redaktionen

Polygiene ViralOff klarar testet mot SARS-CoV-2 3

I det första testet någonsin med ISO-metoden* på SARS-CoV-2-viruset på textilier bekräftades att Polygiene ViralOff® blir den första kommersiella textilbehandlingen i världen som reducerar viruset med över 99% på två timmar. Även om detta inte kommer som någon överraskning för oss, är det av enormt värde att ha en bekräftelse på att SARS-CoV-2 beter sig på samma sätt som andra standardvirus som testas i kommersiella sammanhang.

Att hitta ett labb som hanterar detta virus är svårt, eftersom det kräver en hög säkerhetsnivå och dessa laboratorier är både sällsynta och extremt upptagna dessa dagar. Så länge detta virus anses farligt kommer det inte heller vara tillgängliga för kommersiell testning av specifika produktapplikationer. Men med dessa tester kommer vi att kunna jämföra kommersiella tester med resultaten på SARS-CoV-2-viruset.

”Å ena sidan var vi övertygade redan innan dessa tester kunde utföras. Men nu har vi det på pränt, och det har en enorm betydelse för våra partners och för slutanvändarna. Människor över hela världen kastar eller tvättar saker varje dag av oro över virus som kan finnas i textilen. Det skapar en stor och onödig belastning på miljön”, säger Ulrika Björk, vd för Polygiene.

Syftet med att behandla textilier med ViralOff är inte att skydda bäraren från infektion eller liknande. Det är en behandling för att skydda plagget. Detta innebär i sin tur att det inte behöver rengöras eller desinficeras. Konsumenterna tvättar redan kläder där det egentligen inte är nödvändigt, av oro för lukt och av vana. Lägg till oro över virus till detta. Utöver de miljömässiga goda effekterna av att använda plaggen mer och tvätta dem mer sällan, finns det också länder som kräver desinfektion av produkter innan de säljs – ett ViralOff-behandlat plagg kommer kontinuerligt göra det av sig själv.

”Det finns ett virus som hela världen är fokuserad på just nu, och det finns en metod som bör användas för att testa på textil. Vi är mycket stolta över att vara först med att föra ihop dessa två”, säger Trevor Saunders, chef för Global Textile Operations.

”Kommersiellt är det inte någon formell skillnad. Vi har alltid arbetat med ett mycket seriöst tillvägagångssätt att allt som behandlas med ViralOff kommer att klara ISO-testet, och att vi kan förutsäga effekt på virus som inte direkt testas, genom att jämföra med vår grundforskning. Men känslomässigt är det naturligtvis bra att ha de första ISO-bevisen på effekt mot SARS-CoV-2, och det kommer naturligtvis att leda till nya möjligheter för oss”, säger Mats Georgson, CMO.

Polygiene kommer att fortsätta testerna på flera material samt för att säkra hållbarhet över många tvättar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>