Hem ENERGI Kundkrafts elprisrapport – Rekordlågt elpris i norr, men i söder går priset upp

Kundkrafts elprisrapport – Rekordlågt elpris i norr, men i söder går priset upp

Publicerat av: Redaktionen

Kundkrafts elprisrapport - Rekordlågt elpris i norr, men i söder går priset upp 3

Elpriset visar återigen på stora skillnader runt om i landet. Milt väder och mycket nederbörd i norr har under november lett till sänkta elpriser i elområde 1 och 2, men i elområde 3 och 4 i södra sverige är priserna fortfarande höga. Debatten om de stora prisskillnaderna är därför aktuell igen.

Enligt statistik från elbörsen Nordpool landade snittpriset för rörligt elpris i november för elområde 1 och 2 på 6,5 öre/kWh. De rörliga elpriserna i norr har alltså sänkts med närmare 14 öre/kWh från oktober. Priset för november är det näst lägsta någonsin i elområde 1 och 2 och det lägsta någonsin för en novembermånad. I april i år var priset ännu lägre, 5,5 öre/kWh, men förutom den månaden har priset aldrig varit så lågt. I elområde 3 och 4 har de rörliga elpriserna däremot gått upp och landade på 23,6 öre/kWh respektive 34,6 öre/kWh i snitt. Detta innebär en ökning med 3 respektive 8 öre högre priser än i oktober.

Därför varierar elpriset
Precis som under sommaren är elpriset väldigt varierande runt om i landet just nu. I somras var elpriserna närmare dubbelt så höga i söder jämfört med i norr, och nu visar elpriset återigen på kraftiga variationer. Variationerna beror främst på att det finns ett överskott på el i norr då vattenkraften har stora reservoarer när det fallit mycket nederbörd. Elproduktionen i södra Sverige är däremot inte lika stor, och med en större befolkningstäthet är efterfrågan högre på el än i norr vilket driver upp elpriset i elområde 3 och 4.

– Problematiken ligger i att överföringen av el från norr till söder är begränsad utifrån kapaciteten i det Svenska stamnätet. Situationen påverkar bland annat stora satsningar på näringsliv, bostadsprojekt och industrier som kräver mycket el, säger Kajsa Sundqvist på Kundkraft.

Sharon Lavie, sparekonom på Kundkraft, tycker att trenden med så stora prisskillnader i landet behöver åtgärdas.

– Att kunder i elområde 3 och 4 betalar nästan tre och fyra gånger så mycket för elen visar på en ojämlikhet och ett problem. Vi alla är beroende av elen och detta är inget vi kan välja bort. Pandemin innebär dessutom att fler arbetar hemma vilket bidrar till att den enskilde får en högre elförbrukning. Vi skulle inte acceptera att varken drivmedel eller ett läkarbesök skulle kostar tre till fyra gånger mer i vissa delar av landet. Det här är något jag tycker att regeringen behöver ta tag i skyndsamt.

Rekordmild november
November har bjudit på temperaturer mycket över de normala. Innan det kalla avslutet på november var medeltemperaturen i söder 4-6 grader över det normala, och hela 5-8 grader över det normala i norr.

– Trots att all mätdata inte är fastställt kommer medeltemperaturen för november innebära rekord på många platser runt om i landet, berättar Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se

Utöver att det varit extremt milt har det regnat ovanligt lite för årstiden i söder, men under inledningen av december väntar flera lågtryck. I norr har det fallit ungefär lika mycket nederbörd som vanligt för november, bortsett från norra Norrlandskusten där det varit mer nederbörd än normalt.

Elpriset framåt
Trots att de rörliga elpriserna gått upp i elområde 3 och 4 är det fortfarande billigare elpriser i hela landet jämfört med i fjol. De rörliga snittpriserna i november 2019 låg på 45 öre/kWh vilket är nästan dubbelt så dyrt som nu.

– Prognoser som tidigare pekat på att elpriset 2020 kan bli ett rekordår med riktigt låga elpriser, kan fortfarande bli aktuellt även om priset stiger under december, säger Kajsa Sundqvist på Kundkraft.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>