Samtalen till 112 skjuter i höjden under nyårsnatten
Hem NYHETER Samtalen till 112 skjuter i höjden under nyårsnatten

Samtalen till 112 skjuter i höjden under nyårsnatten

Publicerat av: Redaktionen

Nyår är den mest intensiva storhelgen hos SOS Alarm med dubbelt så många samtal till 112 jämfört med en vanlig natt.

Förra året tog SOS Alarm emot 10 446 samtal mellan klockan 18.00 på nyårsafton till klockan 06.00 på nyårsdagen.

– Nyår innebär fest och glädje, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig hos SOS Alarm. Men vi på SOS Alarm ser även firandets baksidor som till stor del beror på ökat alkoholintag och ibland leder till våld och skador. Samtalen till 112 under nyårsnatten handlar mycket om bråk, bränder, olyckor och incidenter som orsakats av fyrverkerier.

Samtalen ökar med i snitt 100 procent i hela riket jämfört med en vanlig natt. Förra året stod Jämtland för den största ökningen med 215 procent medan samtalen i Blekinge minskade något.

Samtalen till 112 skjuter i höjden under nyårsnatten

Ungefär en fjärdedel av samtalen under nyårsnatten är samtal som inte ska ringas till 112 utan till andra nummer, till exempel 114 14 (polisens nummer för icke-akuta ärenden) eller 1177 (vårdguiden). SOS Alarm tar också emot många omdömeslösa samtal.

– Runt en fjärdedel av samtalen till handlar inte om nödsituationer, fortsätter Sarah Hummerdal. Man ska inte tveka att ringa SOS Alarm i en nödsituation och hellre ringa en gång för mycket om det händer något. Men det finns också samtal som överhuvudtaget inte bör ringas till 112. I några fall kan det handla om att man har tappat sin plånbok eller inte får tag i en taxi. De samtalen tar tid och resurser från människor i verklig nöd.

SOS Alarm ökar sin kapacitet över hela landet för att möta det ökade trycket under nyårsnatten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>