Schneider Electric uppmärksammar Elens Dag – fem eltips för ett säkrare hem
Hem SCHNEIDER ELECTRIC Schneider Electric uppmärksammar Elens Dag – fem eltips för ett säkrare hem

Schneider Electric uppmärksammar Elens Dag – fem eltips för ett säkrare hem

Publicerat av: Redaktionen

På söndag, 23 januari, är det Elens dag.

Den årligen återkommande temadagen syftar till att uppmärksamma elens betydelse för vårt samhälle.

Mikael Hemnell, elsäkerhetsexpert på Schneider Electric, rätar ut frågetecknen och ger sina viktigaste tips för ett elsäkert hem då många fortfarande har bristfälliga kunskaper om elanvändning och elsäkerhet.

Elens dag är ett initiativ av branschorganisationen Energiföretagen, för att uppmärksamma nyttan med el. Elfrågor i hemmet blir allt viktigare med den ökade uppkoppling och elektrifiering som sker i samhället och hemmen. Få bostadsägare känner dock till att de enligt elsäkerhetslagen är ansvariga för att de elinstallationer som finns i hemmet är gjorda på ett korrekt sätt. Bristfälliga elanläggningar och elektriska produkter orsakar varje år allvarliga olyckor och bränder.

Schneider Electric uppmärksammar Elens Dag – fem eltips för ett säkrare hem– Enligt en undersökning bland bostadsägare som Elsäkerhetsverket gjorde för några år sedan har minst vart tredje hushåll en obehörig installation hemma. Men många vet inte vad tidigare ägare har gjort och proffsen tror att det snarare rör sig om 75 procent. Det är alldeles för få som vet vilket ansvar de har och att de riskerar att inte ersättas via försäkringen om det händer något med en felaktigt utförd installation, säger Mikael Hemnell, elsäkerhetsexpert på Schneider Electric.

Elsäkerhetsexpertens bästa tips

För att höja kunskapen om säker el har Mikael Hemnell sammanställt fem tips om hur du gör ditt hem elsäkert:

  1. Gör en okulärbesiktning! Se över de elinstallationer du har. Sitter eluttagen fast i väggen och i taket ordentligt? Ser de synliga kablarna hela ut eller hänger de konstigt? Är isoleringen intakt runt kablarna? Inget har vittrat bort eller gått sönder, exempelvis i takuttagen? Det kan vara mycket farligt.
  2. Be en behörig elektriker om en översyn av elcentralen! Och även övriga elinstallationer i ditt hem. Ibland ser det bra ut men när man öppnar dosan är det rena rama katastrofen.
  3. Se till att det finns jordfelsbrytare! Saknas det bör det vara prioritet ett. Det är ett enormt viktigt skydd som alarmerande nog bara finns i 40 procent av svenska bostäder.
  4. Uppgradera till jordade uttag! Det innebär ofta att man måste komplettera med ytterligare en ledare, den så kallade skyddsjordsledaren. Det ökar säkerheten markant.
  5. Använd bara auktoriserade elfirmor! På kopplasäkert.se hittar du en länk där du kan kontrollera att firman är godkänd av Elsäkerhetsverket. På det sättet kan vi minimera ”ful-elen” och rädda både liv och egendom.

– Schneider Electric har säkerhet som främsta prioritering och vi arbetar för att minimera den elektriska faran. Men en produkt är aldrig säkrare än hur den är installerad och därför är den här informationen så viktig att nå ut med, säger Mikael Hemnell, elsäkerhetsexpert på Schneider Electric.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>