Vattenfall är Smart Energy Partner till Ski Tour 2020: Batterier, elfordon och solceller bidrar till ett hållbart event
Hem ENERGI Vattenfall är Smart Energy Partner till Ski Tour 2020: Batterier, elfordon och solceller bidrar till ett hållbart event

Vattenfall är Smart Energy Partner till Ski Tour 2020: Batterier, elfordon och solceller bidrar till ett hållbart event

Publicerat av: Redaktionen

På lördag startar den nya världscupstävlingen Ski Tour 2020 med världens främsta  längdskidåkare. Hållbarhet är ett genomgående tema och som Smart Energy Partner kommer Vattenfall att tillhandahålla batterilager, laddlösningar och eldrivna snöskotrar.

En målsättning för organisationen bakom Ski Tour 2020 är att vara så hållbart som möjligt och minska eventets klimatpåverkan. Precis som under Alpina VM i Åre 2019, då Vattenfall installerade 380 kvm solceller på Skidförbundets tak i Åre, är Vattenfall Smart Energy Partner för tävlingarna. Det innebär att Vattenfall bidrar med rådgivning, expertis och teknologi för att Ski Tour 2020 ska bli så klimatsmart som möjligt.

– Alla mästerskap behöver energi. Vår uppgift är att den energi som behövs används så energieffektivt och klimatsmart som möjligt, säger Åsa Rolke, sponsringsansvarig på Vattenfall.

Ski Tour 2020 består av sex olika tävlingsetapper, med start i Östersund och avslut i norska Trondheim den 23 februari.

Vattenfall är Smart Energy Partner till Ski Tour 2020: Batterier, elfordon och solceller bidrar till ett hållbart event

På samtliga platser kommer åkare och funktionärer att behöva transporteras. Vattenfall har därför sex eldrivna snöskotrar, elbilar och en eldriven fyrhjuling med under tävlingarna och för att skapa spår. Med finns även ett mobilt batterilager och laddstolpar från InCharge. På så sätt kan flera eldrivna fordon laddas samtidigt, utan att belasta elnätet i onödan.

I Trondheim kommer ett seminarium om fossilfria transporter att hållas på Scandic Nidelven. Delar av Vattenfalls välbesökta Museum of Fossil Fuels, som hade premiär på Fotografiska i Stockholm i höstas, kommer att för första gången visas i Norge.

Testkör den 19 februari

Under den tävlingsfria dagen, 19 februari, kommer Vattenfall att anlägga en körbana på Åresjön, nedanför Holiday Club. Då är det möjligt att testköra de eldrivna fordonen. Vattenfall kommer också att arrangera ett el-snöskoterrace mellan Norge och Sverige.

Kl. 10.00 – 11.00 Reserverad tid för journalister att testköra/tävla med tysta, avgasfria och eldrivna fordon. Körkort krävs.  
Kl. 11.00 – 15.00 Allmänheten testar elfordonen.
Kl. 13.00 – 13.30 Snöskoter RACE mellan Anders Södergren, fd elitåkare längd och Guri Hetland, fd elitåkare längd och vd för Ski Tour 2020.  

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>