Smart uppvärmning hemma kan gynna både miljön och din plånbok
Hem ENERGI Smart uppvärmning hemma kan gynna både miljön och din plånbok

Smart uppvärmning hemma kan gynna både miljön och din plånbok

Publicerat av: Redaktionen

Även om vi aldrig skulle laga mat och aldrig slå på ljus eller apparater, skulle vi bara minska vårt hems energiförbrukning med cirka 20 procent.

För att avsevärt minska din energiförbrukning är det dags att titta på de återstående 80 procenten.

Stänger du av lamporna när du lämnar ett rum? Eller när du lämnar ditt hem? Gäller det även för din TV och musikanläggning? De flesta av oss stänger av dem också. Vi gör det för att spara energi. Vi gör det för att våra föräldrar lärde oss att det är viktigt.

Även om vinsten är klar tänkte våra föräldrar sällan på några siffror. Att stänga av lamporna är en trevlig gest, men det visar sig att det knappt gör skillnad. Om vi verkligen vill minska vår energiförbrukning är frågan – hur gör vi det på smartast sätt?

79 procent av den totala energianvändningen i EU: s hushåll härrör från värme och varmt vatten enligt Eurostat. Varför stänger vi av våra lampor och elektriska apparater när vi inte använder dem, men lämnar värmen igång – även när ingen är hemma?

En av orsakerna till att vissa tvekar att stänga av värmesystemet hemma är för att det reagerar långsamt. Det är förståeligt att inte vilja återvända till ett kallt hem, bara att behöva vänta på att värmen ska värma upp den. Lyckligtvis finns det många smarta lösningar för att minska energin som behövs för att värma ditt hem.

Smart uppvärmning hemma kan gynna både miljön och din plånbok

Hemautomation i allmänhet och smarta klimatkontroll produkter i synnerhet har äntligen tagit steget från att främst intressera early adopters till att bli mer av en produkt för massorna.

För att minska vårt C02-fotavtryck och uppfylla ställda klimatmål kommer smart uppvärmning och kylning spela en stor roll. Användning av smarta termostater kan spara upp till 31 procent av ett hushålls uppvärmning enligt siffror från företaget Tado som tillverkar smarta produkter för klimatkontroll hemma.

Faktaruta: Ditt hems energiförbrukning i siffror:

6% – Matlagning- Förbereda och laga mat med apparater som ugn och spis.

14% – Belysning och apparater- Belysning och de flesta elektriska apparater, såsom TV, ljudsystem, datorer, tvättmaskiner, torktumlare, fläktar med mera.

79% – Uppvärmning och varmt vatten- Uppvärmning och varmvatten i hushållet är de absolut största energiförbrukarna i ditt hem.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>