Köket by Sodexo är ett nytt och moderniserat måltidskoncept för skolor från serviceleverantören Sodexo. Förbättrade varmrätter, arbetskläder av återvunnet material och miljöutbildad måltidspersonal är några av nyheterna.
Maten står i fokus men Köket by Sodexo omfattar även arbetskläder, serveringskärl och skyltning. All måltidspersonal har miljöutbildning och anordnar aktiviteter för att öka medvetenheten om och intresset för vad som serveras. Aktiviteterna riktas både till barn, skolpersonal och föräldrar.
Recept och menyer har utvecklats av företagets främsta kockar. Maten ska vara hälsosam och vällagad men den ska också väcka gästernas nyfikenhet. Extra stor vikt har lagts vid de
vegetariska alternativen för att locka gästerna att välja mer grönt. Maträtterna är klimatmärkta antingen med en symbol, eller för de lite äldre barnen med tillägg av en siffra med rättens koldioxidavtryck. Syftet är att göra gästerna medvetna om hur deras val påverkar miljön.
” Köket by Sodexo handlar i första hand om vällagad och god mat men vi tydliggör också att vår fortsatta ambition är att ligga långt fram inom hållbarhet. Konceptet sticker ut och skapar en gemensam linje på våra skolrestauranger. Vi har redan sett att konceptet uppskattas och väcker nyfikenhet. Det är viktigt att eleverna är delaktiga i det som händer och serveras i skolrestaurangerna”, säger Karin Vierma, segmentschef skolor och utbildning Sodexo AB.