Standby-el kostar svenska företag miljoner
Hem NYHETER Standby-el kostar svenska företag miljoner

Standby-el kostar svenska företag miljoner

Publicerat av: Redaktionen

Standby-el kostar svenska företag miljoner

Standby-läget på elektroniska apparater är en glömd eltjuv som kostar företag och organisationer miljontals kronor varje år.

Samtidigt uppger nästan varannan svensk som jobbar på kontor att de struntar i att stänga av skrivare, datorer och bildskärmar när de går hem för dagen. Det visar en undersökning från Kantar Sifo, på uppdrag av molntjänstbolaget Citrix.

Elektronisk utrustning som är i standby-läge, dvs prylar som inte används men är anslutna till elnätet, kan stå för en stor del av den totala elförbrukningen på en genomsnittlig arbetsplats. En undersökning av Kantar Sifo, på uppdrag av Citrix, visar att nästan varannan (47 %) kontorsarbetande svensk inte stänger av den elektriska utrustningen när de lämnar kontoret för dagen. 26 procent anger att de själva stänger av elektronisk utrustning men att kollegorna inte gör det. Undersökningen visar att det är männen som är sämst – där är det hela 55 procent som inte stänger av den elektriska utrustningen. Siffran bland kvinnorna är 38 procent.

– Det råder troligen stor okunskap i företag och organisationer om hur mycket egentligen standby kostar. Och inte nog med att elkostnaderna kan bli höga – standby-el påverkar även miljön negativt. Här har ledningen en stor möjligt att få till ett ändrat beteende hos de anställda, säger Suzana Drakulic, Sverigechef Citrix.

Umeå kommun, en av få i Sverige som kan visa upp siffror på standby-elförbrukning på arbetsplatser, har räknat på att standby-el kan stå för upp till 10 procent av den totala energiförbrukningen under ett år – sammanräknat för Umeå kommun blir det 1,2 miljoner kronor.

Här är fem tips till företag som kan både spara på elkostnaden men även på miljön:

  1. Använd grenuttag med av-/påknapp för att slå av mycket elektronisk utrustning samtidigt.
  2. Skärmar drar el även när datorn är avstängd.
  3. Glöm inte skrivaren/kopiatorn – ett tips är att använda timers då de annars enkelt glöms bort.
  4. Låt inte mobilladdarna sitta i när du går hem – de drar ström även då.
  5. Även de populära höj- och sänkbara skrivborden drar el när de inte används.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>