Svevias vägunderhåll kan vinna pris för hållbar infrastruktur
Hem INFRASTRUKTUR Svevias vägunderhåll kan vinna pris för hållbar infrastruktur

Svevias vägunderhåll kan vinna pris för hållbar infrastruktur

Publicerat av: Redaktionen

Kontraktet för vägunderhåll inom Umeå driftområde är en av tre finalister som kan vinna Sweden Green Building Councils utmärkelse för Hållbar infrastruktur.

På bara två år har Trafikverket och Svevia visat att stora förändringar kan göras både inom miljö- och kostnadseffektiviseringar.

Svevias vägunderhåll kan vinna pris för hållbar infrastruktur

2019-04-14 Svevias plogbil i Järpen. Här känner plogen på den absolut sista snön för säsongen, dagen efter omvandlas lastbilen till snabelbil. Foto: Markus Marcetic/Svevia

– Det är hedrande att vara nominerad och det känns betydelsefullt att ett projekt för vägunderhåll uppmärksammas. Att någon plogar snö och sköter om vägarna är en förutsättning för att samhället ska fungera och något vi arbetar med året om och dygnet runt, säger Henrik Enström, Svevias platschef i Umeå.

Kontraktet för drift och underhåll av vägarna inom Umeå driftområde utförs på uppdrag av Trafikverket som tillsammans med Svevia är nominerade till utmärkelsen.

– Det som är unikt är att vi tillsammans, i varje tanke försöker tänka så rent som möjligt. Och vi har redan nu, under det andra året i kontraktet, framgångsrikt genomfört tre stora åtgärder för innovation och miljöbesparing. För att lyckas med det är ett bra samarbete, att våga delge varandra idéer och lyfta problematik som uppstår, helt avgörande, säger Anneli Lindberg, projektledare på Trafikverket.

De tre stora åtgärderna som Anneli Lindberg syftar på är Svevias inköp av två vätgasdrivna inspektionsbilar samt platsbyggd vätgasstation, ruttoptimering och minskad salthantering samt partikelsanering i Umeå centrum.

– Vår vägstation i Umeå har alltid präglats av en lust och nyfikenhet på nya tekniker, nya metoder och en inställning att det alltid går att hitta lösningar på problem som uppstår, säger Henrik Enström, Svevia.

Metod och utrustning för partikelsanering har tagits fram och utvecklats på vägstationen i Umeå. Bakom initiativet till vätgasdrivna inspektionsbilar står två av Svevias Umeåbaserade medarbetare med stor kunskap inom området.

– Projektet med ruttoptimering och minskad salthantering är en del i Svevias ambition att bidra till en hållbar utveckling i vägbranschen. Att få vara en del av det projektet ville vi i Umeå förstås inte missa och hoppade på direkt när vi fick möjlighet, säger Henrik Enström.

Kontraktet för drift och underhåll i Umeå innehåller en innovationsklausul med extra ekonomiska medel som ett incitament till entreprenörer som kunde erbjuda effektiviseringar inom kostnader och minskad miljöpåverkan. En kontraktsform som inte tidigare testats inom vägunderhåll.

Vinnarna i Sweden Green Building Awards 2019 tillkännages den 11 oktober på Vasateatern.

För ytterligare information kontakta:

Henrik Enström, platschef Umeå, Svevia, tfn; 090 – 17 26 50

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>