Tänk klimatsmart när du köper julgran
Hem MILJÖ Tänk klimatsmart när du köper en julgran

Tänk klimatsmart när du köper en julgran

Publicerat av: Redaktionen

Köp svensk rödgran! Det är det entydiga rådet som Magnus Ekström, skogsrådgivare på Hushållningssällskapet Jönköping, ger inför valet av julgran.

– Svensk rödgran är den mest klimatvänliga, med tanke på hur den har odlats och minsta möjliga transport.

Den svenska rödgranen Picea abies är närodlad i Sverige och växer oftast i skogen.

Medan kungsgran, silvergran och andra ädelgranar ofta odlas på åkermark och importeras från Danmark och Tyskland, förklarar han.

Vid valet av gran finns ett sätt att kontrollera om den är färsk och frisk och inte har stått och torkat på ett lager:

– Nyp lite i barren. Sitter barren kvar är granen nyhuggen och kommer att stå fint under julhelgen. Släpper barren, då går det inte att så att säga få igång den igen och då bör du välja en annan gran. Fråga också om när och var granen är huggen, för att vara på den säkra sidan råder Magnus Ekström.

Om granen inte omedelbart ska kläs så låt den stå ute: Svenska träd, som gran, går liksom i ide på vintern. Viloläget för träd inträder vid temperaturer under cirka fem plusgrader. Då växer inte granen och dricker inte vatten, så granen kan förvaras utomhus utan att vattnas. Det är också bra att köpa en lite för hög gran:

– Se till att det finns möjlighet att kapa fem-tio cm, om granen känns torr i sågytan, det vill säga snittytan. Det är med granar som med blommor, de kan behöva snittas för att kunna ta upp vatten. En frisk gran börjar dricka så fort den kommit in i värmen. Passa granen noga så den har tillgång till vatten hela tiden. Lägg gärna en sockerbit i vattnet till granen, extra näring är alltid bra.

Tänk klimatsmart när du köper julgran

Svensk rödgran är den mest klimatvänliga granen, säger Magnus Ekström, skogsrådgivare på Hushållningssällskapet.

Magnus Ekström tycker också att man ska se till att plastbanta vid granköpet och säga nej till nätinslagning när så erbjuds vid köpet:
– Det ska vara lite besvärligt och trixigt med julgranen, det hör till. Det är trots allt ett stycke natur man tar in i sitt hem. Lite barr i bilen och lite kladdiga händer får man räkna med, säger Magnus Ekström och fortsätter:
– Kanske är det bra att ha arbetshandskar eller vantar som skydd när granen ska bäras hem. En filt i bilen eller ett slitet påslakan att stoppa granen i gör det smidigt att bära eller köra hem granen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>