Trefaldig ökning av återvunna engångsförpackningar tack vare pantsystem
Hem MILJÖ Trefaldig ökning av återvunna engångsförpackningar tack vare pantsystem

Trefaldig ökning av återvunna engångsförpackningar tack vare pantsystem

Publicerat av: Redaktionen

Det pantsystem som &REPEAT infört på över 150 restauranger i Stockholm har bidragit till att kraftigt höja återvinningsgraden av engångsförpackningar på restaurangerna.

Trefaldig ökning av återvunna engångsförpackningar tack vare pantsystem

Espen Steinvik, VD och medgrundare av &REPEAT

30 procent av förpackningarna återvinns jämfört med 10 procent som är det normala i Sverige och Europa.

Dessutom går 90 procent av materialet som samlas in på &REPEATS returstationer till att bli ny kartong och plast. I vanliga fall får endast 1 av 10 engångsförpackningar nytt liv. Resten går till förbränning.

&Repeat lanserade sitt pantsystem i början av december 2020. Nu har en första analys kunnat göras över vilka resultat systemet har uppnått och resultatet är tydligt – både insamlingsgraden och materialåtervinningen har ökat kraftigt. Andelen förpackningar som går till materialåtervinning har trefaldigats med pantsystemet.

–     Det är fantastiskt att vårt system tillsammans med restaurangerna och deras gäster visat att det går att skapa betydelsefull förändring på kort tid. Om vi skulle haft motsvarande kvalitet i sortering och insamling på alla takeaway-förpackningar i hela Sverige hade vi sparat in mer än 15 000 ton koldioxid. Det motsvarar 6 000 000 mil i en mellanstor bensinbil, säger Jon Haag, Chief Circular Officer på &REPEAT, ansvarig för att få till cirkularitet av förpackningsmaterial – att material ska bli material igen och igen.

Idag blir 65% av alla pappersbaserade förpackningar återvunna och blir nytt material igen. EU har bestämt att siffran i alla EU länder ska vara 85% år 2030. För plastförpackningar är det idag ca 16% som återvinns till nytt material. Den siffran ska upp till 50% redan till 2025, en enorm utmaning för alla länder i EU. Takeaway-förpackningar är det svenskar är sämst på att återvinna. Därför är det viktigt att visa att det med rätt system och incitament går att åstadkomma stor förändring på kort tid.

– Vi vill få till en blueprint i Stockholm och Sverige för hur snabbt det går att förbättra återvinning av en produktkategori som tidigare har haft en väldigt låg återvinningsgrad. Genom att göra det kommer vi även kunna hjälpa andra städer och länder på ett framgångsrikt sätt i god tid till lagkravens mål för 2025. Men vår ambition är högre än lagkraven, vi siktar på 90% återvinning till material igen. Om var och en bidrar med en liten del av det som krävs kan vi mobilisera en omställning och skapa de cirkulära förpackningslösningar som behövs inom den livsviktiga kategorin mat och dryck, fortsätter Jon

För att lyckas med de högt ställda målen för materialåtervinning måste dagens återvinningssystem förändras i grunden. Rätt förutsättningar och incitament måste finnas på plats.

– Genom vårt pantsystem har vi hittat en effektiv lösning för att incentivera till bättre återvinning. Vi tror att detta är mycket effektivare än att lägga en bred skatt på något som många människor är beroende av, och som det inte finns bra alternativ Om vi och våra kunder på så kort tid kan se en trefaldigad återvinningsgrad och att vår fraktion till mer än 90% går till materialåtervinning har vi redan bevisat värdet av ett pantsystem, säger Tor Espen Steinvik, VD och medgrundare av &REPEAT.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>