När det var dags för livsmedelstillverkaren Swed-jam i Torsby att hitta en fossilfri energilösning för sin produktion föll valet på Solör Bioenergi.
Med hjälp av bidrag från Klimatklivet tillverkas nu sylt, kräm och juice med ånga från biobränsle.
En ny ångcentral med en ångpanna på två megawatt har byggts, vilken använder träpellets som bränsle.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Företaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där fjärrvärme, ånga och el produceras och distribueras till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.
Allt ansvar hos Solör
Swed-jam startade sin verksamhet 1982 och har haft olika energilösningar genom åren. Under den senaste tiden har de använt fossil olja för sin produktion och bestämde sig under förra året för att byta ut den mot en fossilfri lösning. Kontakt togs med Solör Bioenergi och efter genomgång av möjliga lösningar beslutade Swed-jam att låta Solör leverera biobaserad ånga enligt konceptet Färdig Värme. Tack vare bidrag från Naturvårdsverket, i form av Klimatklivet, blev det möjligt att realisera planerna.
Vid uppstart ansvarade Solör för projektering, kontakt med myndigheter, investering och installation. Nu när leveransen av ånga är igång har Solör fullt ansvar för drift, service och underhåll. För Swed-jam handlar det om att betala för den energi som förbrukas.
– Vi har insett att det inte är långsiktigt hållbart att använda fossil olja och har därför valt biobaserad bränslepellets för vår ångproduktion. Det är ett val som vi känner är rätt för oss och som vi är nöjda med, säger Tony Holmberg, produktionschef på Swed-jam.
En process med varierat ånguttag
Biopannan producerar ånga med pellets som bränsle. Ångan används till processen att tillverka sylt, fruktjuicer samt för att utföra steril diskning av maskinutrustning i livsmedelprocessen.
– Vi har valt en panna och brännare med en verkningsgrad över 90 procent, men som fortfarande är snabbreglerad och klarar snabba variationsuttag av ånga. Biobränslet kommer från träpelletsfabriken i Säffle, som tar material från närliggande såverksindustri. Detta skapar en bra cirkulär ekonomi, säger Anders Tålsgård, projektledare inom Energi på Solör Bioenergi.