Vilket klimat behöver min produkt klara?
Hem OPINION Vilket klimat behöver min produkt klara?

Vilket klimat behöver min produkt klara?

Publicerat av: Redaktionen

Där mina produkter ska användas – vilka klimatförhållanden råder där?

Och vad innebär det för deras förmåga att fungera som de ska?

Till hjälp finns det en standard som klassar klimatförhållanden.

I den internationella standarden IEC 60721 beskrivs vilka påfrestningar som är aktuella i olika miljöer och under olika förhållanden. Man kan säga att den översätter allmänna uttryck, som tempererat klimat eller vibrationer från passerande fordon, till precisa värden i tabeller. De kan sedan användas som underlag för konstruktion och som utgångspunkt när man provar produkternas miljötålighet.

Ett par av dessa delar av standarden har nyligen kommit i nya utgåvor, som också fastställts som svensk standard. Det är SS-EN IEC 60721-3-3 och -3-4 som beskriver miljöförhållandena för stationär utrustning i väderskyddad respektive icke väderskyddad driftmiljö. I dagligt tal fast montering inomhus respektive utomhus.

Punkt för punkt tar standarderna upp de faktorer som man har att räkna med under olika förhållanden: temperatur, luftfuktighet, vibrationer osv. Jämfört med tidigare utgåvor har flera av tabellerna reviderats och kompletterats och textavsnitten har förtydligats.

Vilket klimat behöver min produkt klara?

De internationellt erkända beskrivningarna i IEC 60721 ligger till grund för miljötålighetsfordringar i olika produktstandarder. De har tagits fram i den internationella standardiseringsorganisationen IEC, i den tekniska kommittén IEC TC 104, men de kan användas både för elektriska och andra produkter. De har också fastställts som svensk standard av SEK Svensk Elstandard, som är den svenska medlemmen i IEC.

Svenska specialister deltar i arbetet genom spegelkommittén SEK TK 104 Miljötålighet. SEK Svensk Elstandard har också hand om sekretariatet för IEC TC 104, som är en av alla de grupper som kommer att träffas när SEK står värd för nästa årsmöte i IEC, i Stockholm i oktober 2020.

Se de inledande avsnitten i preview på SS-EN IEC 60721-3-3 och SS‑EN IEC 60721‑3‑4.

En introduktion finns i SS-EN 60721-3-0. Miljöförhållanden vid lagring behandlas i SS‑EN IEC 60721‑3‑1 och vid transport i SS-EN IEC 60721-3-2. Markfordonsmiljö behandlas i SS-EN 60721-3-5, fartygsmiljö i SS-EN 60721-3-6 och driftmiljö för bärbar och icke-stationär utrustning i SS-EN 60721-3-7. Mikroklimat inuti produkter behandlas i SS-EN 60721-3-9.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>