ABB förvärvar en majoritetsandel i InCharge Energy
Hem ENERGI ABB förvärvar en majoritetsandel i InCharge Energy

ABB förvärvar en majoritetsandel i InCharge Energy

Publicerat av: Redaktionen

ABB förvärvar en majoritetsandel i InCharge Energy och stärker därmed erbjudandet inom laddlösningar för elfordon i USA

  • Som en ledande leverantör av laddinfrastruktur för elfordon, service och mjuk­varu­lösningar för kommersiella fordonsflottor kommer InCharge Energy att expandera ABB:s erbjudande inom smarta och uppkopplade laddlösningar för elfordon

  • Transaktionen förväntas positionera ABB för att i större omfattning kunna gynnas av betydande investeringar på den amerikanska elfordonsmarknaden, med fokus på en hållbar elektrifiering av fordonsflottor
  • Transaktionen bygger vidare på ABB:s initiala investering i den första investeringsrundan och ökar andelen till cirka 60 procent

ABB tillkännagav idag förvärvet av ett majoritetsinnehav i InCharge Energy, ett företag som erbjuder kommersiella laddinfrastrukturlösningar för elfordon. InCharge Energy kommer att stärka ABB:s division E-mobility på den nordamerikanska marknaden genom en breddad kundbas och expandera erbjudandet inom mjukvara och digitala tjänster för en elektrifierad fordonsflotta.

Transaktionen är en del av ABB E-mobilitys tillväxtstrategi och är avsedd att accelerera expansionen av portföljen för att innefatta nyckelfärdiga lösningar för elfordonsinfrastrukturen för privata fordonsflottor och kollektivtrafik, elfordonstillverkare, samåkningsföretag, kommuner och ägare av kommersiella byggnader. Ekonomiska detaljer kring transaktionen har inte redovisats.

ABB förvärvar en majoritetsandel i InCharge EnergyInCharge Energy skräddarsyr kompletta infrastrukturlösningar för elfordonsladdning, från initial rådgivning och rekommendationer om nödvändiga energiuppgraderingar, till inköp, installation, drift och underhåll av laddsystem. De tillhandahåller även molnbaserade mjukvarutjänster för optimering av energihantering, vilket är kritiskt för att kunna maximera en fordonsflottas affärsmässiga resultat. De innovativa servicemodellerna innefattar abonnemangslösningar som SaaS (software-as-a-service eller program som nättjänst) och fullt finansierade laddtjänster.

Med lösningar för ett brett spektrum av kunder, från sista milen-leverans till uthyrningsflottor, har InCharge Energy flera ramavtal med stora kommersiella operatörer av fordonsflottor i USA. InCharge Energy grundades 2018 och är baserat i Kalifornien. Företaget har cirka 50 medarbetare och är aktivt i USA och Kanada.

År 2020 förvärvade ABB initialt en andel på 10 procent under den första investeringsrundan och har nu ökat andelen till cirka 60 procent av InCharge Energys emitterade aktiekapital. Grundarna Cameron Funk och Terry O’Day behåller den resterande aktieandelen och kommer tillsammans med nuvarande ledningsteam att fortsätta leda företaget.

”Som världsledare inom hållbar elektrifiering av transporter – från laddlösningar för bilar, bussar och lastbilar till järnvägsinfrastruktur och landbaserad marin elektrifiering – förväntar vi oss att fortsätta att överträffa den starka marknaden baserat på marknadsledande teknik och innovation. Transaktionen är en del av vår satsning att snabba på utvecklingen av framtidens hållbara transporter, och stärker stödet till våra befintliga och framtida kunder och partners i USA”, säger Tarak Mehta, global chef för ABB:s affärsområde Electrification.

Frank Muehlon, global chef för ABB:s division E-mobility, säger: ”Förvärvet som vi tillkännager idag är ytterligare ett viktigt steg i utvecklingen av våra kundfokuserade elfordonserbjudanden, från hårdvarulösningar till digitala och framtida mobilitetstjänster. Tillsammans med InCharge Energy och deras servicefokuserade tillvägagångssätt är vi mycket väl positionerade att dra nytta av den betydande framtida tillväxten på den amerikanska elfordonsmarknaden, där fordonselektrifieringen förväntas bli en viktig drivkraft, i synnerhet för snabbladdningar. Med våra kombinerade kompletta nyckelfärdiga lösningar står vi redo att stötta USA i att bygga upp ett rikstäckande nätverk med 500 000 elfordonsladdare till 2030.”

Cameron Funk, vd för InCharge Energy, tillägger: ”Som pionjär inom den gröna mobilitetsrevolutionen är ABB en naturlig matchning för oss. Flertalet av våra nyckelfärdiga lösningar innehåller redan ABB:s toppmoderna laddningshårdvara och vi har haft ett nära samarbete ända sedan ABB:s första investering. En viktig komponent för ytterligare tillväxt är vår kombinerade förmåga att erbjuda nyckelfärdiga lösningar och avancerade tjänster för fordonsflottansvariga och elfordonsförare.”

Som en del av den nyligen undertecknade Infrastructure Investment and Jobs Act förväntas USA allokera 7,5 miljarder dollar för att bygga ut det nationella nätverket med elfordonsladdare och investera över 5 miljarder dollar i fossilfria transitbussar för att påskynda övergången till elfordon, minska luftföroreningarna och skapa arbetstillfällen. Som världsledande inom laddlösningar för elfordon står ABB redo att stötta utbyggnaden av landets laddnätverk och uppnå målen i förordningen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>