Amazon blir Europas största företagsköpare av förnybar energi
Hem ENERGI Amazon blir Europas största företagsköpare av förnybar energi

Amazon blir Europas största företagsköpare av förnybar energi

Publicerat av: Redaktionen

Med de nya vind- och solenergi-projekten i USA, Kanada, Spanien, Sverige och Storbritannien driver företaget nu totalt 206 projekt med förnybar energi globalt – tillräckligt för att driva miljontals hem varje år.

Amazon blir Europas största företagsköpare av förnybar energi

Med en kapacitet om överstiger 2,5 GW i Europa och mer än 8,5 GW globalt är Amazon på väg att nå målsättningen 100 procent förnybar energi till år 2025

Amazon  tillkännager idag nio nya vind- och solenergi-projekt i USA, Kanada, Spanien, Sverige och Storbritannien. Företaget har nu totalt 206 projekt inom förnybar energi världen över, bestående av 71 storskaliga vind- och solenergi-projekt tillsammans med solcellstak på 135 anläggningar och butiker över hela världen. Den totala kapaciteten uppgår till 8.5 GW. Dagens tillkännagivande gör Amazon till det företag som köper mest förnybar energi i Europa, med en kapacitet på 2,5 GW – tillräckligt mycket för att tillgodose elbehovet för fler än två miljoner hushåll i Europa årligen.

Anläggningarna levererar förnybar energi till Amazons kontor, Whole Foods Markets butiker samt Amazon Web Services (AWS) datacenter, som driver Amazon och miljontals AWS-kunder världen över. Produktionen går även till att möjliggöra Amazons löfte om att producera förnybar energi motsvarande samtliga Echo-enheter som sålts. Samtliga investeringar är viktiga led på vägen mot att göra verklighet av Amazons åtagande att driva företagets verksamhet med 100 procent förnybar energi till 2025 – fem år före det ursprungliga målet 2030. Investeringarna i förnybar energi är en av många åtgärder Amazon vidtar som en del av ”The Climate Pledge”, ett löfte om att bli net-zero carbon till 2040, 10 år före målen i Parisavtalet.

”Amazon fortsätter att skala upp sina investeringar i förnybar energi som ett led i arbetet med att uppfylla The Climate Pledge, vårt åtagande att nå net-zero carbon till år 2040,” säger Jeff Bezos, Amazons grundare och VD. ”Med dessa nio nya vind- och solprojekt har vi tillkännagett 206 förnybara vind- och solprojekt världen över, och vi är nu den största företagsköparen av förnybar energi i Europa och globalt. Många delar av vår verksamhet drivs redan med förnybar energi och vi förväntar oss att driva hela Amazon med förnybar energi 2025 – fem år före vårt ursprungliga mål 2030.”

Mer information om de nio vind- och solenergi-projekten i USA, Kanada, Spanien, Sverige och Storbritannien som tillkännagavs idag:

  • Första projekten av sitt slag i Kalifornien: Bland de projekt som idag tillkännagavs är Amazons första solenergiprojekt i kombination med energilagring. Med en total kapacitet på 100 MW kommer det att generera tillräckligt med energi för att driva fler än 28 000 bostäder under ett år. Det inkluderar även lagringskapacitet på totalt 70 MW. Projektet gör det möjligt för Amazon att leverera nästa generations tekniker för energilagring och energihantering, med bibehållen tillförlitlighet och motståndskraft i Kaliforniens elnät.
  • Amazons första anläggning för förnybar energi i Kanada: Ett solenergiprojekt på 80 MW i Newell County i Alberta. När det är färdigt kommer det att leverera 195 000 megawattimmar (MWh) till elnätet, eller tillräckligt med kapacitet för att driva fler är 18 000 genomsnittliga kanadensiska hushåll under ett års tid.
  • Bygger det största privata förnybara energiprojektet i Storbritannien:  Företagets senaste projekt i Storbritannien är en vindkraftspark med en kapacitet på 350 MW belägen utanför Skottlands kust. Det är samtidigt det största privata avtalet gällande förnybar energi som någonsin tillkännagivits i Storbritannien.
  • Expansion i nya delar av USA: Amazons första förnybara energiprojekt i Oklahoma är ett 118 MW-vindprojekt i Murray County och flera solenergiprojekt i olika delar av Ohio. Tillsammans uppgår de till mer än 400 MW i förnybar energiförsörjning i delstaten.
  • Fortsatta investeringar i Spanien och Sverige: I Spanien placerar Amazon nya solenergiprojekt i Extremadura och Andalusien som tillsammans tillför mer än 170 MW till elnätet. Amazon senaste projekt i Sverige är en vindkraftspark på 258 MW i norra Sverige. Det innebär att Amazons totala produktionskapacitet i landet uppgår till 746 MW.

Här kan se mer om Amazons utveckling av förnybara energiprojekt runt om i världen.

”Amazon fortsätter att spela en nyckelroll i hur företag går över till förnybar energi världen över. De visar att ambitiösa hållbarhetsmål faktiskt går att uppnå – och att de kan göra stor nytta”, säger Gregory Wetstone, Ordförande och VD för American Council on Renewable Energy (ACORE). ”Företagets nio nya projekt och anläggningar inom förnybar energi innebär att de uppnått en imponerande kapacitet på 8,5 GW globalt och innehåller dessutom Amazons första satsning på en anläggning med både solkraft och lagring av energi, som med hjälp av avancerad teknologi ger både ren och tillförlitlig energiförsörjning.”

”Ledande företag som Amazon förstår hur solenergi kan bidra såväl till den egna balansräkningen som planeten i stort”, säger Abigail Ross Hopper, VD och koncernchef för Solar Energy Industries Association (SEIA). ”Det är glädjande att se att Amazon följer upp sina klimatåtaganden och investerar i förnybara energitillgångar över hela världen. Wall Street, kunder och internationella företag tittar alla på vad amerikanska företag gör för klimatet och denna typ av ledarskap kan ha stor inverkan på klimatkrisen. ”

Amazon är ledande inom inköp av förnybar energi och förändrar kontinuerligt marknaden med hjälp av såväl innovation som investeringar i förnybar energi. Vi är glada över att se Amazons senaste åtaganden runt om i världen så som i Spanien, Sverige och Storbritannien. Långsiktiga investeringar som dessa är avgörande för företag som närmar sig klimatneutralitet, säger Hannah Hunt, Impact Director på RE-Source, en plattform för företag och förnybar energi i Europa.”

År 2019 grundade Amazon och Global Optimism tillsammans The Climate Pledge, ett åtagande om att nå målen i Parisavtalet tio år tidigare och nå målet net carbon zero år 2040. Idag har 53 företag skrivit under, bland andra IBM, Unilever, Verizon, Siemens, Microsoft och Best Buy. För att nå målen kommer Amazon att fortsätta kapa utsläppen i hela verksamheten genom att vidta åtgärder och fortsätta investera för att förse samtliga delar av företaget med 100 procent förnybar energi – fem år innan företagets ursprungliga mål 2030. Bland åtgärderna finns Shipment Zero som innebär att alla transporter ska uppnå net-zero carbon med en reduktion till 50 procent net-zero carbon till år 2030 samt inköp av totalt 100 000 eldrivna leveransfordon – den största enskilda beställningen av eldrivna leveransfordon. Dessutom investerar Amazon 2 miljarder dollar i utvecklingen av tjänster och lösningar för att minska koldioxidutsläpp genom Climate Pledge Fund.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>