Region Skåne stöttar Skånes företag med anledning av energikrisen 
Hem ENERGI Region Skåne stöttar nu Skånes företag med anledning av energikrisen 

Region Skåne stöttar nu Skånes företag med anledning av energikrisen 

Publicerat av: Redaktionen

Många företag i Skåne oroas när energipriserna i södra Sverige skjuter i höjden.

För att fler företag ska klara sig i en tid med höga energipriser behövs insatser utöver det högkostnadsskydd för höga elpriser som regeringen aviserat.

Därför öppnar Region Skåne en företagsakut som samlar stöd till skånska företag med höga energikostnader för både el och gas.

Region Skåne finansierar även insatser i form av ökad rådgivning och checkar för energieffektivisering.

Idag saknar många företag kunskap eller rutiner för hur de kan spara energi eller omfördela när effektuttaget sker. Därför är behovet av stöd och råd kring att energieffektivisera stort. Tillsammans med Energikontoret Skåne satsar Region Skåne på att nå ut med kunskap kring energieffektivisering på webben och med återkommande digitala informationsträffar. Region Skåne kommer att finansiera utökad rådgivning till enskilda företag. Det går även att söka hjälp med finansiering av energieffektiviserande åtgärder via Region Skånes hållbarhetscheckar

– Nu satsar Region Skåne på att stötta företag med energieffektivisering och finansiering, vilket är nyckeln på kort sikt. På lång sikt arbetar Region Skåne och Skånes Effektkommission för att säkra konkurrenskraftiga priser genom ökad energiproduktion i södra Sverige. Dessutom vill vi erbjuda hjälp till företag som använder sig av gas, något som i nuläget saknas i det nationella högkostnadsskyddet, säger Anna Jähnke (M), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden och Skånes effektkommission.

– Regeringens anslag till energistöd behöver kompletteras med regionala insatser för att säkra jobb och tillväxt i Skåne. Vi måste därför arbeta för mer energiproduktion och sprida information och råd om energieffektivisering. På sikt kan vi då inte bara säkra jobben idag utan också öka den skånska konkurrenskraften säger Yvonne Augustin (S), andre vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

Energieffektiviserande åtgärder är inte alltid tillräckligt i det akuta läget. Att förstå sin ekonomi och se var det finns tillfällen att öka intäkter eller sänka kostnader i stort är extra viktigt nu. Region Skåne medfinansierar Almi Skåne som erbjuder företag att se över sin verksamhet med en företagsrådgivare och hitta områden där det kan krävas förbättringar eller justeringar.

Region Skåne stöttar Skånes företag med anledning av energikrisen – Region Skåne samlar aktörerna i Skåne med företagens behov i centrum. Huvudfokus för Företagsakuten är energieffektivisering och där kan våra hållbarhetscheckar vara en start. Men lösningen på problemet kan också finnas i att se på helheten i företagets ekonomi eller ansöka om finansiering tillsammans med Almi Skåne, säger Richard Gullstrand, tillförordnad Utvecklingsdirektör.

Region Skånes insatser

Samlad information på skane.se/foretagsakuten
Tips och goda exempel kring energieffektivisering, möjligheter till stöd och rådgivning.

Veckovisa digitala informationsträffar
Information från energiexperter och möjlighet att ställa frågor. Arrangeras av Region Skåne, Almi Skåne och Energikontoret Skåne.

Företagsrådgivning av Energikontoret Skåne
De kommunala energi- och klimatrådgivarna erbjuder kostnadsfri och opartisk rådgivning, men under hösten har det varit stort tryck på rådgivningen och i flera kommuner har det uppstått lång kö för att få hjälp. Region Skåne finansierar här utökade möjligheter till energirådgivning för Skånes företag genom Energikontoret Skåne.

Hållbarhetscheckar
Affärsutvecklingscheckar för små- och medelstora företag som kan finansiera 50 % av ett företags inköp av kompetensstöd för energieffektivisering, tex en energikartläggning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>