Cellsolar och elbolaget Bixia tecknar samarbetsavtal – för mer närproducerad el
Hem ENERGI Cellsolar och elbolaget Bixia tecknar samarbetsavtal

Cellsolar och elbolaget Bixia tecknar samarbetsavtal

Publicerat av: Redaktionen

Det senaste årets höga elpriser har gjort att allt fler privatpersoner vill producera sin egen el.

Elbolaget Bixia är det elbolag i Norden som köper in störst andel förnybar el direkt från småskaliga producenter av sol- vind- och vattenkraft.

Nu har Bixia tillsammans med ägarkoncernen Tekniska verken tecknat avtal med solcellsföretaget Cellsolar för att erbjuda en helhetslösning där kunderna får bra betalt för sin egenproducerade överskottsel.

Cellsolar och elbolaget Bixia tecknar samarbetsavtal – för mer närproducerad el

Till vänster Stefan Takac, Affärsenhetschef Privat och Företag på Bixia, till höger Mats Alsmyr, Grundare och Partner Cellsolar

Solenergimarknaden är inne i en boom. Det byggs allt fler solcellsparker, men mest av allt installeras solceller på villatak.

– Det gröna skatteavdraget har säkert haft en positiv effekt på utvecklingen, men den främsta anledningen till boomen just nu handlar om de höga elpriserna, säger Stefan Takac, affärsenhetschef på Bixia. Dessutom blir allt fler miljömedvetna och förstår att egen produktion av el är viktigt för en hållbar framtid.

Cellsolar, som förra veckan annonserade att de fått in den tyska cleantech-plattformen 1KOMMA5° som huvudägare, har som mål att snabba på omställningen på villamarknaden till grön energi genom att skapa attraktiva erbjudanden som gynnar varje enskild villa men också samhällen, städer och länder.

– Att sätta upp solceller på taket är en stor investering för en villaägare. Ofta är prislappen över 100 000 kronor, dessutom krävs kunskap och erfarenhet av installation och montering på fastigheten. Då är det viktigt att anlita en seriös aktör som man känner sig trygg med, vilket vi har hittat i Cellsolar, säger Stefan Takac.

– Vi är mycket glada över det nya samarbetet med Bixia som innebär att våra kunder får ett bra pris för den el de inte använder själva utan säljer vidare. Vår övertygelse är att samarbeten är vägen framåt för att vi ska lyckas ställa om i den takt som krävs för att alla 1,9 miljoner villor i Sverige ska bli klimatneutrala, säger Gunnar Jönsson, VD på Cellsolar.

Den mest populära energikällan bland svenskarna

Hela 86 procent av svenskarna har en positiv inställning till solenergi, medan 81 procent är positiva till vattenkraft, 76 procent till vindkraft och 42 procent till kärnkraft. Det framgår av en undersökning som Axiom Insights gjort på uppdrag av Bixia för ett drygt år sedan.

– Runt om i världen är solel nu en stark konkurrent till fossila energislag. Potentialen på våra breddgrader är långt bättre än de flesta tror. Tillsammans med Cellsolar hoppas vi att få ännu fler villaägare att bli solelsproducenter under 2022, säger Stefan Takac.

Världen största elenergikälla år 2050

Enligt branschföreningen Svensk Solenergis beräkningar finns det cirka 100 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. I början på förra året hade vi cirka 66 000, vilket innebär att det aldrig tidigare installerats så mycket solceller som under det gångna året. Trots det ligger vi i Sverige långt efter övriga Europa och det finns enligt branschorganisationen stora möjligheter att utvinna mer solenergi i Sverige än man gör idag.

Solenergi är vår största energikälla och kunde vi omvandla all solstrålning som når jorden under en timme så skulle det täcka världens energibehov under ett helt år. Eftersom en mycket liten del av all el som produceras idag kommer från solen, finns här en enorm utvecklingspotential. International Energy Agency (IEA) räknar med att solenergi kommer vara världens största elenergikälla år 2050.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>