Certifiering tacklar växande hållbarhetsproblem med datorhallar
Hem NYHETER Certifiering tacklar växande hållbarhetsproblem med datorhallar

Certifiering tacklar växande hållbarhetsproblem med datorhallar

Publicerat av: Redaktionen

Vår användning av data ger allt större miljöpåverkan. Koldioxidutsläppen från datorhallar ligger nu på samma nivå som utsläppen från flygtrafiken globalt.

För att bidra till en lösning kommer hållbarhetscertifieringen TCO Certified kompletteras med krav för nätverksutrustning, datalagringsprodukter och servrar.Certifiering tacklar växande hållbarhetsproblem med datorhallar

Mängden datorhallar växer snabbt, och de förbrukar stora mängder energi. Ökningen hänger ihop med att vi allt oftare använder mobila produkter, strömmar data och lagrar information i molntjänster. Om trenden inte vänder finns risk att datorhallar kommer stå för hela 13 procent av den globala energiförbrukningen år 2030, jämfört med 1 procent 2010. Precis som med andra IT-produkter så har datorhallsprodukter dessutom en negativ effekt på människors hälsa genom hela leverantörskedjan. Problemen omfattar allt från hälso- och säkerhetsbrister till rena brott mot mänskliga rättigheter.

För att driva på mer hållbara lösningar utvecklar nu TCO Development nya krav för nätverksutrustning, datalagringsprodukter och servrar. Kraven kommer bli en del av den globala hållbarhetscertifieringen för IT-produkter, TCO Certified, i slutet av 2019.

– Genom att inkludera datorhallsprodukter i TCO Certified så bidrar vi till att driva på mer hållbara lösningar och underlättar för inköpare att göra ansvarsfulla val, säger Sören Enholm, vd på TCO Development, organisationen bakom TCO Certified.

TCO Certified har drivit på utvecklingen av mer hållbara IT-produkter i mer än ett kvarts sekel. En ny generation släpps var tredje år och den senaste är den mest ambitiösa hittills. Krav driver på ansvar och transparens i leverantörskedjan och gör cirkulära lösningar möjliga.

Det blir allt vanligare att organisationer vill ha IT-produkter och IT-lösningar som är mer hållbara. Utmaningen för de flesta inköpare är att säkerställa att informationen som kommer från IT-varumärket faktiskt stämmer. Då kan en oberoende tredjepartscertifiering vara till hjälp.

– Varumärkesägare kan börja ansöka om certifiering enligt de nya kraven i december. Därefter kan inköpsorganisationer få tillgång till datorhallsprodukter som är mer miljömässigt och socialt hållbara, vilket granskats av oberoende verifieringsorganisationer, säger Sören Enholm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>