Crosskey har hållbarhet i sitt DNA
Hem NYHETER Crosskey har hållbarhet i sitt DNA

Crosskey har hållbarhet i sitt DNA

Publicerat av: Redaktionen

För fintechbolaget Crosskey är frågan om hållbarhet inget påklistrat, utan något som genomsyrar både företagets tjänster till kunder och det interna arbetet.

Crosskey har hållbarhet i sitt DNA

Bolaget grundades 2004 genom att Ålandsbanken avknoppade sin it-avdelning och är idag ett helägt självständigt dotterbolag till Ålandsbanken.

Crosskey har sitt huvudkontor i Mariehamn på Åland, vilket starkt bidrar till den medvetna synen på hållbarhet. Säkert en följd av att bolaget har sitt säte på en ö som ligger mitt i Östersjön, som är ett av de mest förorenade haven i världen.

Tillsammans med sina kunder inom finansbranschen, till exempel banker och kortutgivare, har Crosskey utvecklat tjänster och lösningar som varit ett stöd i deras arbete inom miljöprofilering och ekonomisk hållbarhet.

Redan 1998 lanserade Ålandsbanken sitt Östersjökonto. Idag är kontot en av Crosskeys tjänster. Det är ett inlåningskonto där 0,2 procent avsätts till miljöorganisationer som är anslutna till Östersjöprojektet. Sedan starten har Ålandsbanken donerat 2 miljoner euro till miljöfrämjande ändamål. Tjänsten kan så klart användas av vilken bank som helst.

En annan tjänst är Åland index, som låter kunderna mäta miljöbelastningen för varje kortköp. Tjänsten har tagits fram tillsammans med andra organisationer, som Mastercard och KPMG. Idag är tjänsten en av Crosskeys tjänster.

Med den här tjänsten får kortinnehavaren redovisning av miljöavtrycken direkt i volym koldioxid och kostnaden för att åtgärda skadorna direkt  i euro. När en kortinnehavare handlar till exempel på ICA, så redovisas hur mycket utsläpp som köpet skapar och hur mycket det skulle kosta att kompensera för miljöavtrycken.

En än mer sofistikerad, och kanske drastisk tjänst, är en tjänst som begränsar hur stora miljöavtryck ett kreditkort kan göra. Det finns ett tak och när det sprängs, så spärras helt enkelt kortet.

Crosskey är en ovanligt lyckad avknoppning av en it-verksamhet. Grundat 2004 och har idag kontor i Helsingfors, Åbo, Mariehamn och Stockholm. Företaget har 280 anställda, omsatte drygt 350 miljoner kronor 2019 och rörelseresultatet var drygt 30 miljoner kronor.

Moderbolaget Ålandsbanken är en självskriven kund och uppskattar att Crosskey fortsätter arbetet för hållbarhet.

– Att vi på Ålandsbanken arbetar med Crosskey som it-leverantör är en självklarhet. Inte enbart för att det är ett helägt dotterbolag till oss utan också eftersom Crosskeys hållbarhetsarbete skapar värde och går i linje med våra värderingar, säger Magnus Johansson, direktör affärsområde Sverige.

Hållbarhet genomsyrar alltså inte enbart företagets kundtjänster, utan också de interna rutinerna. Digitaliseringen sker alltid med hållbarhet som en aspekt och företaget köper grön el producerad av vindkraft på Åland. Företaget försöker vara ett resurssmart, slimmat företag, som växer stegvis, det vill säga organiskt.

Den här inställningen märks också i företagets tjänster. Samtliga är modulariserade, som gör att kunderna kan växa sina affärer steg för steg. Företaget vill vara en leverantör som är nära kunden. Samtliga produktansvariga har själva erfarenhet av bankarbete inom sina områden.

Crosskeys breda utbud av banktjänster gör företaget till en komplett leverantör av tjänster och har också utvecklat en speciell plattform, Open Banking, för banker som vill samarbeta så effektivt som möjligt med fintechbolag.

Av: Håkan Ogelid

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>