Branschen efter Baltic Sea Energy Security Summit: Nordsjön kan bli Europas största klimatneutrala energisystem
Hem ENERGI Efter energitoppmötet Baltic Sea Energy Security Summit: Nordsjön kan bli Europas största klimatneutrala energisystem

Efter energitoppmötet Baltic Sea Energy Security Summit: Nordsjön kan bli Europas största klimatneutrala energisystem

Publicerat av: Redaktionen

Efter energitoppmötet i Köpenhamn i veckan med alla Östersjöländer hyllas ambitionerna om att öka den havsbaserade vindkraften i Östersjön och underlätta tillståndsprocesserna.

Branschföreträdare i Sverige vill nu att initiativet också används i växelverkan med den ännu större potentialen för vindkraft i Nordsjön, för att nå maximal klimatnytta.

På energitoppmötet Baltic Energy Security Summit i Köpenhamn meddelade länderna runt Östersjön att de vill sjufaldiga vindkraften i Östersjön till 2030, från dagens knappt 3 gigawatt till nästan 20 gigawatt. För att uppnå det ska bland annat tillståndsprocesser ses över och förenklas, enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Nu uppmanar vindkraftsbranschen att detta kan ske i växelverkan med vindkraftsutbyggnaden i Nordsjön, som har potential att bli Europas största klimatneutrala energisystem.

– Nordsjön kan bli avgörande i Europas strävan mot att ställa om till förnybar energi och minska behovet av kol och olja. Senast år 2050 kan området bli Europas största klimatneutrala energisystem. Men det kommer att krävas omfattande samarbeten mellan företag, industrier och länderna kring Nordsjön för att det ska kunna bli verklighet, säger Hans Holmström, vd på Siemens Energy Sverige.

Branschorganisation Svensk Vindenergi har visat att havsbaserad vindkraft år 2050 kan stå för 167 TWh av Sveriges elproduktion, vilket motsvarar 45 procent av det totala elbehovet. Samma utredning visar att havsbaserad vindkraft kan skapa 1 500–4 000 årsarbeten i Sverige år 2030 och upp till 10 000 årsarbeten år 2050.

– Om Europa ska klara av att bli klimatneutralt senast år 2050 måste den havsbaserade vindkraften tiodubbla sin kapacitet, från dagens 29 GW till en bra bit över 300 GW. För att detta ska vara möjligt är omställningen av både Nordsjön och Östersjön helt nödvändig, säger Hans Holmström på Siemens Energy Sverige.

Branschen efter Baltic Sea Energy Security Summit: Nordsjön kan bli Europas största klimatneutrala energisystem– Det kommer bli en lång resa för att få bort koldioxidutsläppen, men FN:s IPCC-rapport som nyligen släpptes visar tydligt att det är dags att agera nu och Siemens Energy vill vara med och bidra till den utvecklingen. Vi har redan bidragit med 400 MW förnybar energi till Storbritannien från havsbaserad vindkraft, så vi vet att vi har kapacitet, säger Hans Holmström.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>