Rekordhögt engagemang när Sveriges hetaste energiinnovationer utses – nu avgör folkets röst!
Hem ENERGI Rekordhögt engagemang när Sveriges hetaste energiinnovationer utses

Rekordhögt engagemang när Sveriges hetaste energiinnovationer utses

Publicerat av: Redaktionen

När innovationstävlingen Startup 4 Climate nu stängt ansökningsperioden står det klart att antalet tävlingsbidrag och publikintresse slagit nya rekord.

Kombinationen energiomställning, innovation och klimatnytta har lockat fler startupbolag än någonsin och redan under första dygnen inkom mer än 2000 röster till tävlingen.

Energiomställning är hetare än någonsin och Startup 4 Climate är en av Europas största innovationstävlingar inom energiomställning.

Tävlingen startades av energiföretagen Ellevio och GodEl och riktar sig till svenska startupföretag. De startups som presenterar de mest lovande, skalbara och smartaste innovationerna får vara med och tävla om två miljoner kronor. Bland årets 33 bidrag ser man dessutom en större bredd av innovationer än tidigare år; allt från solcellsteknik, vågkraft, delningsekonomi, hållbara byggnader, energiåtervinning och energieffektivisering, finns representerat. Nu är folkets röst med och avgör.

Under en tvåveckorsperiod kan allmänheten rösta på sitt favoritbidrag via klimatplattformen wedonthavetime.org. Det är viktigt att poängtera att omröstningen vänder sig till alla – man ska inte behöva vara expert inom energi för att förstå innovationerna. Genom att gå in och läsa om de tävlande bidragen får man en crasch course i energiomställning och förhoppningsvis även en stor dos nyfikenhet och inspiration. Man får rösta på ett eller flera startupbolag.

—  Startup 4 Climate genererar många idéer med potential för klimatnytta och samhällsutveckling, men även för företagen själva. Genom åren har många startups använt tävlingen som en plattform för nästa steg i sin utveckling, under 2022 inledde exempelvis vi på Ellevio ett samarbete med förra årets vinnare Flower (fd Krafthem), säger Johan Lindehag, vd på Ellevio och jurymedlem.

Folkets röst pågår fram till den 11 september och man uppmanar alla klimatintresserade att både rösta på sin favorit och samtidigt passa på att få en crash course i energiomställning. Folkets favorit direktkvalificerar sig till shortlist och får pitcha sin idé inför juryn.

Rekordhögt engagemang när Sveriges hetaste energiinnovationer utses – nu avgör folkets röst!— Det är ingen tvekan om att energiomställning och klimatnytta engagerar, och det kokar av kreativitet och innovationsförmåga hos svenska startupbolag. Att få in hela 33 tävlingsbidrag från bolag utspridda över hela landet, visar att målet med tävlingen, att få fram idéer och lösningar som accelererar energiomställningen och skapar klimatnytta är helrätt just nu, inte minst i tider som dessa, säger Stefan Krook, styrelseordförande på stiftelsen GoodCause och jurymedlem.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>