Ellastbilar rullar på vägar i Jämtland och Härjedalen
Hem ENERGI Ellastbilar rullar på vägar i Jämtland och Härjedalen

Ellastbilar rullar på vägar i Jämtland och Härjedalen

Publicerat av: Redaktionen

Framtiden är elektrisk, det tror flera av länets företag som nu storsatsar.

Advali AB i Brunflo arbetar med fordonstester och har byggt länets första lastbilsladdare.

– Jag är stolt över att vi får möjlighet att testköra framtidens lastbilar, säger VD Torbjörn Bäckström.

En tillräcklig laddinfrastruktur blir en viktig fråga för att företag ska våga investera i tunga elfordon. För att göra det möjligt att bygga upp laddning för lastbilar har regeringen fattat beslut om ett statligt stöd på 550 miljoner för att påskynda utvecklingen. Finansieringen blir på 100 procent till aktörer som vill gå samman för att bygga upp en regional infrastruktur med strategiskt placerade publika laddstationer för el.

Projekt Förnybart i tanken som drivs av Region Jämtland Härjedalen och BioFuel Region har anlitat WSP för att ta fram ett underlag inför de elektrifieringspiloter som väntar. Förslaget är bygga länets tre första laddpunkter i Östersund, Sveg och Bräcke. Något som Regionala utvecklingsnämndens ordförande Elise Ryder Wikén tycker är en bra utgångspunkt för fortsatt dialog:

Ellastbilar rullar på vägar i Jämtland och Härjedalen

Elise Ryder Wikén tror att lastbilselektrifieringen är rätt väg att gå. Foto: Susanne Kvarnlöf

– Jag tror att det är bra att ta det i etapper så man inte greppar för stort område, det är bättre att komma i gång på ett antal platser först och med bra geografisk spridning, säger hon.

Elise Ryder Wikén tror att lastbilselektrifieringen är rätt väg att gå:

– Alla frågor är inte lösta, men jag har stor tilltro till teknikutvecklingen, säger hon.

Torbjörn Bäckström hoppas att ett studiebesök får fler att bygga lastbilsladdare:

– Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter och vill köpa laddning till våra fordon av de som bygger nästa lastbilsladdare i länet, säger Torbjörn Bäckström.

Den 14 mars blir ett avstamp för arbetet med elektrifieringspiloter i Jämtlands län. På förmiddagen klockan 9:00 bjuder Miljö- och klimatrådet in till digitalt informationsmöte och på eftermiddagen klockan 13:00 bjuder projekt Förnybart i tanken och Advali AB in till studiebesök i Brunflo.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>