För att minska utsläppen och uppnå klimatmålen 2030 har EU identifierat värmepumpar som en viktig nyckel.
Sverige är ett föregångsland på området och nu riktas blickarna hit när Europa behöver bli oberoende av olja och gas för uppvärmning.
Den 26 maj inviger energi- och näringsminister Ebba Busch en internationell konferens på Tekniska museet i Stockholm, ett sidoevent kopplat till det svenska ordförandeskapet i EU.
Uppvärmning av byggnader står idag för mer än en tredjedel av Europas utsläpp av växthusgaser. Med en omställning till värmepumpsteknik skulle den kunna minska snabbt. Man räknar med att tio miljoner värmepumpar behöver installeras i Europa under de kommande fem åren för att nå utsläppsmålen, men fortfarande installeras en ny gasvärmepanna var sjätte sekund bara i Europa.
Talare och deltagare på konferensen är några av Europas viktigaste beslutsfattare samt forskare och industrirepresentanter på internationell nivå. På konferensen presenteras den energipolitiska utvecklingen inom den europeiska värmesektorn med fokus på möjligheterna med värmepumpar. Svenska pionjärer inom hållbara energilösningar delar även med sig av sina kunskaper om och erfarenheter av övergången från fossila bränslen till värmepumpar samt diskuterar hur de kan tillämpas på andra marknader i Europa.
Evenemanget arrangeras av Tekniska Museet, forskningsinstitutet RISE, som stöttat tekniken i hela innovationsprocessen, KTH Kungliga Tekniska Högskolan som har forskat på värmepumpstekniken, Heat Pump Centre – HPT TCP by IEA som faciliterar internationellt forskningssamarbete och NIBE som utvecklat och tillverkat värmepumpar sedan 1981.
Deltagarna kommer att erbjudas en rundtur på Wisdome Stockholm, Tekniska museets utbyggnad som är testplats för ett europeiskt forskningsprojekt med målet att bygga framtidens smarta bergvärmesystem. Systemet inkluderar tio borrhål på 250 meters djup och högteknologiska sensorer som samlar in data för ta reda på hur man kan optimera användningen och ta tillvara både värme och kyla i stora byggnader.
Program för konferensen finns på decarbonisation23.eventbrite.se. Press är välkomna att delta under hela eller delar av programmet efter anmälan till Calle Ros-Pehrson, pressnasvarig, Tekniska museet.