VELUX hållbarhetsexpert Lone Feifer: Fem enkla tillvägagångsätt att spara energi i hemmet
Hem ENERGI VELUX hållbarhetsexpert Lone Feifer: Fem enkla tillvägagångsätt att spara energi och minska behovet av elektrisk belysning i hemmet

VELUX hållbarhetsexpert Lone Feifer: Fem enkla tillvägagångsätt att spara energi och minska behovet av elektrisk belysning i hemmet

Publicerat av: Redaktionen

Söndagen den 30 oktober är det dags att ställa tillbaka klockorna till vintertid.

Historiskt ställde vi om klockan för att få mer dagsljus och därför spara energi och minska behovet av elektrisk belysning.

I höst och vinter väntas elpriset stiga till rekordhöga nivåer, vilket kommer att påverka oss alla på ett eller annat sätt.

Som en effekt av pandemin spenderar många svenskar mycket tid i hemmet, vilket sätter ännu mer press på att hålla nere kostnaderna. En nyligen genomförd undersökning av VELUX visar att 35 procent av svenskarna arbetar hemifrån fem dagar i veckan, och 22 procent vill arbeta hemifrån i mer framöver. I en vanlig villa går det åt ungefär 15 tusen kilowattimmar el varje år för uppvärmning. Genom att se till att ingen värme läcker ut genom fönster och dörrar kan vi spara mycket el. Det och mer tipsar Lone Feifer, Director of Sustainable Buildings på VELUX, om.

− Inför hösten och vintern känner många en hopplöshet och stress över de stigande elpriserna. Det kommer innebära tuffa beslut och livsförändringar för oss alla. Tyvärr finns det ingen magisk lösning här. Det vi själva kan göra, om ens för små skillnader, är att dra ner på elanvändningen där vi kan, på sätt som våra hem tillåter, säger Lone Feifer.

Utnyttja det naturliga ljuset

Ta vara på det naturliga ljuset på dagarna. Släck lampor och dra upp gardinerna för att släppa in dagsljus. Det har också en mängd positiva effekter på hälsan. Dagsljuset håller oss pigga och gör att vi sover bättre om nätterna. Även den kognitiva förmågan stärks av dagsljus, vilket gör att vi fokuserar bättre.

Se över dina fönster

I ett äldre hus kan upp till en tredjedel av värmen försvinna ut genom fönstren. Det är bra att ha koll på det så kallade U-värdet, som används när man talar om fönster och energi. U-värdet är ett uttryck för fönstrets isolering, alltså hur tätt fönstret håller. Desto lägre siffra, ju mindre energi och värme släpps ut.

Undvik luftkonditioneringen

Luftkonditioneringen kan vara en riktig energibov. Att öppna fönster och vädra på dagarna är ett bra sätt att få frisk luft att cirkulera i hemmet. Då åker dåligt luft ut, och in kommer frisk, syresatt luft.

Utöver att vi mår bättre när luften är ren och fräsch, så kan ren luft dessutom förhindra att bakterier och mögel tar fäste och börjar gro. När du vädrar bör du göra det under en kort tid med tvärdrag.

Byt ut gamla dörr- och fönsterlister
VELUX hållbarhetsexpert Lone Feifer: Fem enkla tillvägagångsätt att spara energi i hemmet

Lone Feifer

Börjar tätningslister kring fönster och dörrar bli gamla och slitna? Då finns det en risk att de skapar drag och släpper ut värme från hemmet.

Sänk temperaturen

Genom att sänka inomhustemperaturen med bara en grad så kan du minska energiförbrukningen med 5 procent. Speciellt i rum som inte används lika aktivt, exempelvis hallen och tvättstugan, går det ofta bra att ha en lägre temperatur. En lägre temperatur i sovrummet gör också att sömnkvaliteten förbättras.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>