Geoenergi gör möbeljätten energipositiv
Hem ENERGI Geoenergi gör möbeljätten energipositiv

Geoenergi gör möbeljätten energipositiv

Publicerat av: Redaktionen

Geoenergi gör möbeljätten energipositiv

Det svenska möbelföretagets nya varuhus i Göteborg får ett energisystem som går med plus. Kombinationen av effektiv ventilation, en systemlösning för geoenergi och solkraft ger mer energi än systemet årligen kräver för kyla, värme och luftbehandling.

Hos den välkända möbeltillverkaren står energifrågan högt på hållbarhetsagendan. När ett nytt varuhus byggs i Kållered Köpstad, Göteborg, fick Energy Machines uppdraget att designa och installera ett komplett energisystem som förser 37 000 kvm möbelutställning, restaurang, lager och kontor med ventilation, värme, kyla och tappvarmvatten.

– Den bästa energin är den du aldrig använder. Vår värdegrund är att ifrågasätta all energi som lämnar byggnaden eller måste tillföras. Vi simulerar hela systemet på förhand, minimerar energiförbrukningen och fyller sedan behovet med lokalproducerad och förnybar energi, säger Martin Stålnacke, projektledare på Energy Machines.

Resultatet blev en kundanpassad helhetslösning med luftbehandling, kylvärmepumpar, ett geoenergilager av borrhål i berggrunden samt styr- och övervakningssystem.

Sparar miljoner på ventilation och kyla

Energiförbrukningen sänks främst på ventilationssidan. Luftbehandlingsaggregaten från systerföretaget Climate Machines har exceptionellt hög verkningsgrad, hela 90% av värmen från inomhusluften återvinns under den kalla delen av året. Mycket lite energi behöver tillföras och byggnadens effektbehov minskar dramatiskt.

På sommaren genomgår kylan i byggnaden samma effektiva återvinningsprocedur. Temperaturen sänks ytterligare med indirekt evaporativ kyla: en fin vattendimma kyler frånluften i värmeväxlaren, som i sin tur kyler tilluften. Återstående kylbehov tillgodoses av geoenergilagret som därmed värms upp inför vinterhalvåret, en gynnsam bieffekt.

Förnybart och lokalproducerat

När behovet av tillförd energi minskar kan geoenergianläggningen optimeras och slimmas i storlek. Kylvärmepumparna dimensioneras ner och färre borrhål behövs i berget, vilket sparar många miljoner kronor i installationskostnad. Att energin hämtas ur berget under varuhuset ger stora hållbarhetsfördelar.

– Vi nyttjar förnybar geoenergi som finns lagrad lokalt i marken. Indirekt kommer den från solens strålar och jordens varma inre. Här lagrar vi också byggnadens överskottsenergi och pumpar upp och ner värme och kyla över säsongerna. Så ersätter vi energin från förbränning som genererar växthusgaser och partikelutsläpp. Den behöver världen komma bort ifrån, säger Martin Stålnacke.

Energiprestanda i särklass

När varuhuset öppnar i början av 2021 förbrukar det endast 18 kWh/m2/år. En solenergianläggning på taket ska generera mer el än energisystemet kräver och resultatet blir ett plusenergihus.

– Så har kombinationen av geoenergi, effektiv luftbehandling och solkraft givit ett långsiktigt, kostnadseffektivt och hållbart energikretslopp, säger Martin Stålnacke.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>