Hem ENERGI Grön vätgas hjälper till att lysa upp vägar i Sverige

Grön vätgas hjälper till att lysa upp vägar i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Utsläppsfria bränsleceller som drivs av GENIE® vätgas från Linde har hjälpt upplyst vägskyltoperatör Saferoad att minska buller och föroreningar.

I Sverige är mörker ett faktum i livet under vintermånaderna. Från oktober till februari är Stockholms huvudstad i genomsnitt mindre än tre timmars solljus per dag, vilket innebär att förare ofta kör i mörker.

Som ett resultat har upplysta vägskyltar en stor roll att spela för att informera bilister om potentiella trafikrisker eller störningar på grund av konstruktion eller olyckor.

Grön vätgas hjälper till att lysa upp vägar i Sverige

En leverantör av sådana skyltar är Saferoad, en ledande leverantör av trafiksäkerhetslösningar i Europa. Förutom upplysta vägskyltar tillhandahåller företaget också en rad andra innovativa trafiksäkerhetslösningar över hela Sverige från huvudkontoret i Köping.

Traditionellt har Saferoad litat på dieselgeneratorer för att leverera den el som krävs för att skyltarna ska lysa skarpt genom Sveriges långa, mörka nätter. Nu byter Saferoad till grön vätgas.

Se filmen om samarbetet.

Från diesel till vätgas

Medan dieselgeneratorer i allmänhet var pålitliga, presenterade de ändå ett antal problem.

”Tidigare fick vi många klagomål om dieselgeneratorerna, särskilt när de placerades i bostadsområden”, förklarar Urban Carlsson, affärsområdeschef med Saferoad i Sverige.

Generatorerna var extremt bullriga och avgav också en stadig ström av illaluktande avgaser. De var också beroende av diesel, ett fossilt bränsle som ökade Saferoads totala miljöpåverkan – något som Carlsson och hans kollegor var angelägna om att minska.

”Det är viktigt för Saferoad att ha mindre miljöpåverkan på grund av krav från våra kunder och våra ägare”, förklarar han.

Sökandet efter alternativ ledde Carlsson till Linde och vätgas som en potentiell ersättning för diesel och en nyckelprodukt för en miljövänlig energiövergång.

GENIE® vätgas: mer gas, mindre underhåll

Carlsson hade fascinerats av vätgas potential och gick med på att börja testa en Linde-lösning bestående av lätta GENIE®-vätgasflaskor i kombination med en HYMERA®-bränslecellgenerator.

”Den nya GENIE®-flaskan innehåller 45 procent mer gas än traditionella stålflaskor och väger bara 22 kilo, jämfört med ungefär 40 kilo för de gamla stålflaskorna, säger Linde försäljningsrepresentant Joakim Resare.

”I kombination med en HYMERA®-generator kan den nya GENIE®-vätgasflaskan generera 7000 wattimmar el, tillräckligt för att driva två 50-watt LED-lampor under tre raka dagar.”

GENIE®:s ökade kapacitet innebär minskade underhållskostnader för Saferoad, med skyltar som endast kräver ett underhållsbesök i veckan, medan skyltar som drivs av dieselgeneratorer måste servas 2-3 gånger i veckan.

Grön vätgas hjälper till att lysa upp vägar i Sverige 3

Minska miljöpåverkan

HYMERA®-bränslecellgeneratorn är också kompakt och tyst. Den vätgas som använd bränns inte för att producera el. Snarare reagerar gasen med syre, med vattenånga som enda biprodukt.

”Det här är ett utmärkt exempel på hur Linde arbetar med våra kunder för att hitta lösningar som hjälper dem att minska sin miljöpåverkan, säger Resare.

”Den som använder de gamla, traditionella dieselgeneratorerna bör överväga att använda denna applikation med vätgas eftersom den är utsläppsfri.”

Efter ett antal framgångsrika tester som genomförts tillsammans med Linde har Saferoad hittills installerat vätgaslösningen GENIE® / HYMERA® på sex upplysta vägskyltar.

Ur Carlssons synvinkel är fördelarna med att byta från dieselgeneratorer till vätgasbränsleceller uppenbara.

”GENIE®-vätgaslösningen från Linde innebär lägre underhållskostnader, inget buller och det är bättre för miljön eftersom det inte finns några utsläpp”, säger han.

”Vi har cirka 20 skyltar idag i Sverige och förhoppningsvis kommer vi alla att köra med GENIE®-vätgas i framtiden.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>