Grönt ljus för Forsmark 1 att höja effekten
Hem ENERGI Grönt ljus för Forsmark 1 att höja nu effekten

Grönt ljus för Forsmark 1 att höja nu effekten

Publicerat av: Redaktionen

Både Strålsäkerhetsmyndigheten och Svenska kraftnät har nu gett klartecken för provdrift med höjd effektnivå på Forsmark 1.

Det betyder att Forsmark 1 kan producera mer fossilfri el redan i höst.

Genom effektökningen kan Forsmarks huvudägare Vattenfall erbjuda kunder i mellersta och södra Sverige mer fossilfri el.

– Mer fossilfri, leveranssäker el är nödvändig i Sverige och vi på Vattenfall gör vad vi kan för att öka produktionen. Nu har vi fått tillstånd för provdrift gällande första steget i effekthöjningen av Forsmark 1. När effekthöjningen är helt genomförd nästa år handlar det om hushållsel som räcker till över 200 000 lägenheter, säger Torbjörn Wahlborg, nordisk produktionschef vid Vattenfall.

Kärnkraften i Sverige står för omkring 30 procent av den totala elproduktionen, och Forsmark är Sveriges största elproducent med en årsproduktion på drygt 25 TWh. På ett år handlar effekthöjningen med 100 MW om en produktionsökning med cirka 800 000 000 kWh.

Grönt ljus för Forsmark 1 att höja effekten– Det här känns riktigt bra. Sverige behöver mer fossilfri elproduktion i södra delen av landet och vi kan höja effekten vid Forsmark 1 med relativt små åtgärder, säger Björn Linde som är vd på Forsmark.

Kärnkraftverket Forsmark i Uppland har tre reaktorer med 990 MW (F1), 1121 MW (F2) respektive 1172 MW (F3). Forsmark 1 togs i drift 1980 och levererar årligen mellan 7 och 8 TWh el till det svenska elnätet. Effekten vid reaktorn Forsmark 2, som är en syskonreaktor till Forsmark 1, höjdes med drygt 100 MW redan 2013.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>