Hållbarhetsfokus på årets julmarknad

Hållbarhetsfokus på årets julmarknad 1
Jul på Tjolöholms slott. Foto: Annette Seldén

Nu tändas tusentals juleljus, för på fredag är det premiär för årets julmarknad på Tjolöholms slott.

– I år märker vi ett tydligt fokus på hållbarhet och miljö bland många av våra utställare, säger Emma Fröje, projektledare för Tjolöholms julmarknad.

Under de kommande tre helgerna tar tomtefar emot barnens önskelistor inne i Tjolöholms slott.

– Vår populära eldshow kommer tillbaka, i Manegen har vi julpysselverkstad och vid slottet blir det godisregn. Utanför vagnsmuseet kommer två smeder visa sitt hantverk och varje dag är det flera musikkonserter i Slottskyrkan, bland annat med Kungsbacka kammarkör, Kungsbacka gosskör och Helsjöns folkhögskola, säger Emma Fröje.

The Bazaar nyhet för i år

En nyhet för i år är The Bazaar, Tjolöholms egen butik i slottets nedervåning.

– Det gångna året har vi lyft fram Tjolöholms världsunika Libertyarv och under julmarknaden fyller vi herrummet, rökrummet och biljardrummet på slottets nedervåning med exklusiva varor från Liberty London samt noga utvalda antikviteter och Tjolöholms egna varor, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

Hållbarhetstrend

Bland årets utställare kan man se en tydlig trend där flertalet satsar på miljö och hållbarhet.

– Vi har utställare från Ung Företagsamhet som visar på stor kreativitet inom miljöområdet. “noWaste” är ett exempel. De tar tillvara och gör nya produkter av matsvinn från butiker. Ett annat exempel är en utställare som säljer julbockar. För varje såld bock planteras fyra nya granar, berättar Emma Fröje.

Parkering och vissa andra delar av julmarknaden sköts av lokala föreningar som Tjolöholm samarbetar med, bland annat IFK Fjärås, Kungsbacka Hemslöjdsgille och Kungsbacka konståkningsklubb. Men det finns även de som kommer mer långväga ifrån.

– Vi har två sameslöjdsutställare som kommer från nordligaste Norrland, men också många lokala företag som säljer grönsaker, ekologiska kryddblandningar och hantverk, säger Emma Fröje.

Tjolöholms arbetshästar är på plats under julmarknaden och på området flanerar en och annan historisk figur från Blanche Dicksons tid.

– Vi lyfter fram de genuina kulturvärdena som finns på Tjolöholm för att besökarna ska få en kulturhistorisk julupplevelse utöver det vanliga, säger Emma Fröje.

Related Articles