Hans Majestät Konungen om SunPine: ”viktigt för framtiden”
Hem ENERGI Hans Majestät Konungen om SunPine: ”viktigt för framtiden”

Hans Majestät Konungen om SunPine: ”viktigt för framtiden”

Publicerat av: Redaktionen
Hans Majestät Konungen om SunPine: ”viktigt för framtiden”

Hans Majestät Konungen besökte SunPine, bränslebytet till klimatsmarta alternativ som talldiesel engagerar

Hans Majestät Konungen besökte SunPine. Bränslebytet till klimatsmarta alternativ som talldiesel engagerar.

– Det här är viktigt för framtiden, menade kung Carl XVI Gustaf.

Det var en technical visit lite utöver det vanliga som ägde rum på SunPines bioraffinaderi onsdagen den 9 oktober. Hans Majestät Konungen och landshövdingen Björn O. Nilsson med följe fick en presentation och rundvandring på fabriken ledsagade av bland annat SunPines vd Magnus Edin.Hans Majestät Konungen ställde många engagerade frågor kring hållbarhetsarbetets olika utmaningar.

– Det är många olika viljor redan kring skogsbruket, en del vill fokusera på produktion, en del vill bevara gammal skog. Det gäller att hitta en bra balans där, konstaterade Kungen.

När utvecklingschef Valeri Naydenov presenterat den kemiska processen bakom SunPine konstaterande Hans Majestät:

– Det måste vara väldigt komplext att hantera alla patent och att säkra de tekniker ni utvecklat.

Magnus Edin, vd, SunPine:

– Det är mycket uppskattat att Hovet hör av sig och vill besöka SunPine. Hans Majestät Konungen visade såväl intresse som engagemang för vår verksamhet och den talldiesel vi producerar. Hans Majestät var väl insatt och ställde frågor om allt från omställningen till hållbara biobränslen till ett hållbart skogsbruk. Det var ett bra samtal om de utmaningar som finns och våra investeringar inför framtiden.

Hans Majestät Konungen tog del av investeringsbesluten och fakta om den andra fabriken som planeras att tas i bruk 2020. Under rundvandringen i fabriken, som leddes av produktionschef Jonas Vinbland von Walter, tog Kungen även tillfälle att tala med media om sitt intresse för just SunPine och nya hållbara innovationer.

– Ungdomarna och Kronprinsessan är väldigt intresserade. Hon har varit hit för ett antal år sedan, så hon tar åt sig sådant här. Hon är lika intresserad som jag och har förstått att det här är viktigt för framtiden, konstaterade Hans Majestät Konungen.

Resan till Norrbotten gick under hållbarhetstema och rymde även besök på Markbygdens vindkraftsanläggning, det stora projektet kring Hybrit och Luleå tekniska universitet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>