Här är lösningen som slår bergvärmepumpen
Hem ENERGI Här är lösningen som slår bergvärmepumpen

Här är lösningen som slår bergvärmepumpen

Publicerat av: Redaktionen

Här är lösningen som slår bergvärmepumpen

En ny rapport från Aktea Energy, på uppdrag av Panasonic Heating & Cooling Solutions, visar att den totala kostnaden över tid blir betydligt lägre vid installation av en luft/vatten-värmepump jämfört med bergvärme i nybyggda hus. Panasonics högeffektiva luft/vatten-värmepumpar har i princip samma energiförbrukning som en bergvärmepump, men installationskostnaden är markant lägre, vilket gör den till den ekonomiska vinnaren vid installation i småhus. 

Konsumenter får mer värde för pengarna med en luft/vatten-värmepump än med bergvärme. De två populära uppvärmningsalternativen för småhus i Sverige har jämförts i en ny rapport av Aktea Energy, framtagen på begäran av Panasonic Heating & Cooling Solutions och sett till den totala investeringen är Panasonics luft/vatten-värmepumpar betydligt billigare än bergvärme. Det är investeringskostnaden som utgör den stora skillnaden och innebär att luft/vatten-värmepumpar slår bergvärme i återbetalningstid med upp till 2 000 år. Bor man exempelvis i Stockholm eller Göteborg skulle det ta 250 år, respektive 450 år för att bergvärme ska hinna ikapp och bli billigare än luft/vatten.

Dessutom krävs en anmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun och i vissa fall även ett bygglov innan installationen av bergvärmepumpar kan starta. Det är en process som ibland kan ta flera månader. Men med en luftvattenvärmepump kan installationen starta direkt och vara färdig på endast några timmar.

– Det existerar gamla sanningar om att bergvärme är den bästa investeringen. Aktea Energys rapport visar att den uppfattningen är föråldrad. Totalkostnaden blir avsevärt mycket mindre vid installering av en luft/vatten-värmepump, med kortare installationstider som gynnar såväl konsumenter som installatörer. Dessutom krävs inget bygglov, vilket alltid är en utmaning att få godkänt, säger Frida Rosenlind, kommunikationschef Aircon, Panasonic Nordic.

Rapporten visar en kostnadsjämförelse mellan att installera en luftvattenvärmepump från Panasonic eller en bergvärmepump i ett småhus vid nyproduktion. Jämförelsen har genomförts med energiberäkningar i VIP-Energy och beräkningen är gjord på fem orter i Sverige. De fem orterna som har jämförts är Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Luleå och visar hur många års användande som krävs innan bergvärmepumpens totalkostnad (installations- och driftskostnad sammanräknat) blir lägre än luft/vattenvärmepumpens. Resultatet av jämförelsen visar att luftvärmepumpen från Panasonic är en betydligt bättre investering än bergvärmepumpen.

Ta del av hela rapporten här.

Tabellen visar hur många års användande som krävs innan bergvärmepumpens totalkostnad (installations- och driftskostnad sammanräknat) blir lägre än luft/vattenvärmepumpens, på de fem orterna i rapporten: 

 

Ort Återbetalningstid
Malmö 2 000 år
Göteborg 450 år
Stockholm 250 år
Umeå 94 år
Luleå 45 år

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>