Hjärtstartare på arbetsplatsen!
Hem HÄLSA Hjärtstartare på arbetsplatsen!

Hjärtstartare på arbetsplatsen!

Publicerat av: Redaktionen

Det borde vara lika självklart att ha en hjärtstartare på arbetsplatsen som man har brandutrustning. Idag är det en självklarhet att man har släckutrustning tillgänglig på företagen och i hemmet, och om några år kanske man ser samma självklarhet att ha en hjärtstartare.

Faktum är att det dör fler människor i hjärtstopp i Sverige än det gör tex i trafikolyckor och i bränder. Dagens hjärtstartare är väldiga enkla, och har tydliga instruktioner hur man ska göra, och lämpar sig för personer utan sjukvårdsutbildning.

Deffibrator använde tills för några år sedan bara av sjukvårdspersonal på sjukhus, och i ambulanser, men har nu allmänheten förstått vikten av att ha en hjärtstartare i närheten och nu finns hjärtstartare på många publika lokaler, som tex köpcentrum, Simhallar, Ishallar, tunnelbanestationer. Nu har fler insett vikten av en hjärtstartare plus att hjärtstartarna blivit billigare och finns nu bland annat på företag, och bostadsrättföreningar

Ungefär 10000 hjärtstopp sker per år i Sverige, och dom flesta sker utanför sjukhusen.

Visste ni att om en hjärtstartare används inom 3 minuter efter ett bevittnat hjärtstopp så ökar chanserna med hela 70% för den drabbade att överleva.

Hjärtstartare på arbetsplatsen!

Med enbart hjärt-lungräddning är det bara ca 5-7 % som överlever

Dessutom har hjärtstartarna blivit allt mer lätta att använda då många hjärtstartare idag har rösthjälp som går igenom hur hjärtstartare ska användas. Vi erbjuder både såväl som för ni som vill köpa hjärtstartare

Hur fungerar en Hjärtstartare?

En Hjärtstartare (defibrillator) är en livsavgörande apparat som används på ett plötsligt oväntat hjärtstopp. Hjärtstartaren analyserar hjärtverksamheten för att bedöma om hjärtlungräddning (HLR) eller en strömstöt från hjärtstartaren behövs. Analysen görs genom elektroderna som placeras på bröstet. Om hjärtstartare bedömer att en elstöt behövs ska man följa instruktionerna och ge den drabbade personen detta. Elstöten gör att det elektriska kaos som uppstått i hjärtat stoppas, och hjärtat kan förhoppningsvis återgå till dess normala rytm.” För att enkelt säga göra en omstart på det flimmer som finns” .

Vad säger Arbetsmiljölagen?

Arbetsmiljölagen kräver att det skall finnas kunskap inom första hjälpen och utrustning för den på alla arbetsplatser, samt att det skall finnas en beredskap och rutiner för den om olyckan skulle inträffa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>