Höga vattennivåer ger massor av energi – så kan allmänheten påverkas
Hem ENERGI Höga vattennivåer ger massor av energi – så kan allmänheten påverkas

Höga vattennivåer ger massor av energi – så kan allmänheten påverkas

Publicerat av: Redaktionen

Den senaste tidens rikliga nederbörd har fyllt på Linde energis vattenmagasin rejält, vilket innebär att vi kan producera massor av förnybar energi.

Som allmänhet kan man behöva vara extra uppmärksam och vidta vissa försiktighetsåtgärder i samband med de höga flödena.

Höga vattennivåer ger massor av energi – så kan allmänheten påverkas

De senaste veckorna har regnet bokstavligt talat stått som spön i backen.Det har gett effekt i Linde energis vattenmagasin och nu produceras stora mängder energi i de fem kraftstationerna i Dalkarlshyttan, Bohr, Vedevåg, Ringaby och Oppboga.

– Vi arbetar febrilt med att anpassa vattennivåerna och justerar produktionen i realtid, säger Peter Ström, chef för elproduktion på Linde energi.

– Samtidigt som vi påverkas av det andra energibolag gör uppströms, påverkar våra aktiviteter de energibolag som är verksamma nedströms. Då kraftverken går fullt sedan några dagar handlar det just nu om att transportera rätt mängd vatten förbi kraftverken för att klara dämningsgränserna. Det är hårfina avvägningar, fortsätter Peter Ström.

För allmänheten innebär de höga flödena inte en risk i sig, men det kan vara bra att vidta vissa försiktighetsåtgärder.

– Den som rör sig nära våra vattendrag och kraftstationer bör var extra uppmärksam. Strömmarna är kraftiga i vattendragen, hälsar Peter Ström.

– Om båten fortfarande ligger i eller om man äger en brygga kan det vara bra att se till att de är ordentligt förtöjda, avslutar Peter Ström.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>