Höjning av elnätspriset blir mindre än väntat
Hem ENERGI Höjning av nätavgiften blir mindre än väntat

Höjning av nätavgiften blir mindre än väntat

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Kraftnät har beslutat att införa ett kostnadstak för 2023.

Det innebär att nästa års höjning av nätavgiften för Öresundskrafts elnätskunder i nordvästra Skåne inte blir lika stor som tidigare aviserats.

– Svenska kraftnät har lyssnat på våra kunder, energibolagen i södra Sverige samt branschorganisationen som påvisat de allvarliga konsekvenser som skulle uppstå för våra kunder på grund av den tidigare aviserade höjningen.

Vi är väldigt glada över att arbetet gett resultat, säger Dan Lilja, affärsområdeschef Distribution, Öresundskraft.

Kostnadstaket innebär att Öresundskraft som lokalnätsägare får lägre kostnader och därmed blir höjningen av nätavgiften inte lika hög som tidigare kommunicerats.

–Exakt vad avgiften hamnar på för våra olika kundkategorier varierar. På vår hemsida finns de nya avgifterna publicerade. Med införandet av kostnadstaket är den genomsnittliga kostnadsökningen 16 procent men med stora variationer. Höjningarna är fortfarande allvarliga men lägre och det blir stabilare avgifter än tidigare besked, säger Dan Lilja.

Höjning av elnätspriset blir mindre än väntat

–Sammanfattningsvis en klar förbättring för elnätsavgifterna inför 2023, men grundproblematiken kvarstår, höga priser på elmarknaden. Elpriset i SE4 är fortsatt ostabilt och vi kommer förmodligen att se historiskt höga elpriser i vinter. Långsiktiga lösningar måste trots dessa nödåtgärder på plats, avslutar Dan Lilja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>