Pressbild SkiStar Jamtkraft
Hem ENERGI Jämtkraft och SkiStar går samman för hållbar fjällturism

Jämtkraft och SkiStar går samman för hållbar fjällturism

Publicerat av: Redaktionen

Partnerskapet mellan energibolaget Jämtkraft och den skandinaviska semesterarrangören SkiStar syftar till att tillsammans jobba för framtidens lösningar inom klimat och energi för fjälldestinationer. 

Som ett första steg i samarbetet som inleddes i dagarna bildas en arbetsgrupp bestående av energi- och fastighetsexperter från de båda bolagen som gemensamt ska arbeta för att hitta nya innovativa lösningar för hållbara boenden och transporter.

– SkiStar är den perfekta partnern för oss. Dels delar vi kärleken för fjällen och området vi lever och verkar i varje dag. Dels är vi båda fast beslutna om att bidra till världens chanser att nå klimatmålen. På SkiStars destinationer får vi en unik chans att testa, lära och implementera. Vi kan till exempel analysera alla elförbrukare i en modell och titta på vad som egentligen händer när exempelvis hela Åre slår på bastun samtidigt, och om vi kan påverka effektuttaget med hjälp av lagring i olika former, säger Ylva Andersson, tillförordnad VD på Jämtkraft.

– För oss på SkiStar är det avgörande att bevara de vita vintrarna och den fantastiska fjällmiljön på våra destinationer året runt. Därför har vi satt ambitiösa klimatmål där vi ska minska vårt klimatavtryck med 50% fram till 2030. Två stora delar i vår klimatpåverkan är våra gästers resor till våra destinationer och vår energikonsumtion i både fastigheter men också i samband med snöproduktionen. Klimat- och energisamarbetet med Jämtkraft kommer kunna accelerera vårt hållbarhetsarbete där vi tillsammans kommer att utveckla lösningar som vi behöver både idag och i morgon, säger Stefan Sjöstrand, VD och koncernchef på SkiStar.

Pressbild SkiStar JamtkraftI den gemensamma strävan mot FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling är energifrågorna centrala. Inte minst när det gäller turism och destinationsutveckling. Frågan hur energi smartast produceras och nyttjas blir alltmer betydelsefull och samtidigt komplex. För ett energibolag som Jämtkraft krävs samverkan i olika branscher för att hitta dessa framtida smarta energilösningar. Därför är partnerskap för gemensamma innovativa lösningar en uttalad del i Jämtkrafts strategi .

SkiStar å sin sida har mycket höga ambitioner och tuffa klimatmål och jobbar hårt för en hållbar utveckling inom turism och skidanläggningar samt numera även en satsning sommartid på destinationerna genom alltifrån cykling till liftburen vandring. Båda parter ser därför stora och viktiga möjligheter i samarbetet.

SkiStar och Jämtkraft har tecknat ett femårsavtal men båda parter ser samarbetet som ett långsiktigt partnerskap. Utöver det gemensamma klimat- och innovationsarbetet omfattar partnerskapet elleverans med 100 % förnybar energi med Bra Miljöval till SkiStars anläggningar i Vemdalen, Sälen och Åre samt marknadsföringsdelar genom kommunikation till gäster och kunder.

– Vi är nu i en inledande fas där vi börjar med att analysera i vilka insatser och åtgärder vi kan få störst effekt, på kort- och lång sikt. Men det kan komma att handla om allt från effektoptimering inom kanonsnötillverkning, fler elbilsladdstolpar för våra gäster, smart styrning av värmen i boenden till energieffektiv backbelysning som möjliggör längre skiddagar, avslutar Stefan Sjöstrand.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>