Marlene såg öppningen i en av de mest krisdrabbade branscher
Hem NYHETER Marlene såg öppningen i en av de mest krisdrabbade branscher

Marlene såg öppningen i en av de mest krisdrabbade branscher

Publicerat av: Redaktionen

Allt gick från 100 till 0 över en natt i mars 2020.

Där och då tog Marlene beslutet att det var dags att lämna resebranschen som hon verkat i de senaste 22 åren.

Men när resandet stod helt stilla hände det som hon i flera år väntat på.
Hållbart resande fick ta en allt större plats på agendan hos många och då var det plötsligt otänkbart för Marlene att göra något annat än att stanna kvar.

Marlene Kettil är en av den tiotusentals tjänstemän som blivit av med sitt jobb under pandemin. Resebranschen är en av de mest krisdrabbade branscher och merparten av all arbetskraft har tvingats sägas upp. Många har nu valt eller blivit tvingade att söka sig till andra yrken.  Det var även Marlenes plan under våren och tidig sommar 2020 – att söka sig till något annat.
Men så blev det alltså inte. Istället ställde hon om under sommaren 2020 och började fila på sin affärsplan, fick stöttning av familj, Nyföretagarcentrum och Arbetsförmedlingen och skred sedan till verket.

”Trogna kunder började höra av sig och ville ha min hjälp med nya resor och det var ju jätteroligt. Men mest avgörande för mig var ändå att branschen började prata om hållbart resande på ett helt annat sätt. Nya debatter kom upp till ytan och samtidigt började fler och fler förstå att hållbarhet är något vi utvecklar tillsammans istället för att tro att allt är antingen 100% hållbart eller inte alls” säger Marlene.

Från början var det meningen att byKettil enbart skulle erbjuda kompetensförstärkning till svenska researrangörer och hyra ut kompetens under säljtoppar.

Men för att tillgodose lojala kunders efterfrågan på bästa sätt och för att utveckla sin idé om att förespråka hållbar lyx insåg Marlene snabbt att hon inte kunde bli en underkonsult.

Hon behövde bli helt oberoende och har nu kommit till att kombinera uthyrning av kompetens med att använda sina egna värderingar och helt och hållet anpassa sig efter de egna kundernas behov.

Från sitt hemmakontor i Örgryte, Göteborg servar nu Marlene Kettil sina ressugna och kapitalstarka kunder.

Varför just hållbar lyx?

Marlene såg öppningen i en av de mest krisdrabbade branscher

”Får vi nu en chans till efter pandemin så ska vi bannemej förvalta den väl”, tycker Marlene.

”Lyxsegmentet inom resor är det jag kan allra bäst. Min styrka ligger i att vårda mina kapitalstarka kunder på bästa sätt och tillgodose deras önskemål.
Hållbarhet för att det är den enda vägen vi kan gå.”, säger Marlene. ”I lyxindustrin görs stora investeringar i just hållbar utveckling. Men det är min förhoppning att när detta blir det nya normala kommer fler följa efter och allt kommer bli mer tillgänglig oavsett vilken budget man reser med.

Marlene har sedan barnsben varit medveten om att alla droppar i havet räknas.

-Jag utger mig inte för att vara någon hållbarhetsexpert och 100% hållbar.
Men jag är reseexpert med ett ansvar att skaffa mer och mer kunskap.  Detta ansvar delar jag med både verksamma inom branschen och med resenärerna. Ansvaret är att vi ska efterfråga och tillhandahålla mer hållbara alternativ för att röra oss åt rätt håll. Annars finns risken att vi skjuter oss själva i benet.

Att resa mer hållbart handlar inte enbart om hur vi transporterar oss. Det handlar mycket mer om de val av hotell vi gör, vart och när vi reser, hur och vad vi konsumerar, vems ekonomi vi gynnar och så vidare.

”Får vi nu en chans till efter pandemin så ska vi bannemej förvalta den väl”, tycker Marlene.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>