Maskiner och lampor påverkar klimatet
Hem ENERGI Maskiner och lampor påverkar klimatet

Maskiner och lampor påverkar klimatet

Publicerat av: Redaktionen

Att människan har förändrat klimatet med temperaturökning som följd genom ökade utsläpp av växthusgaser är väl känt.

Men också användning av lampor och maskiner bidrar till att det blir varmare eftersom energi släpps ut direkt i atmosfären.

Nu har en studie kartlagt detta energiutsläpp.

Mänsklig aktivitet påverkar hur mycket växthusgaser som släpps ut i atmosfären. Industrier och transportmedel står för den största påverkan, men även markanvändning har betydelse för koldioxidhalten i atmosfären och klimatet.

– För att kyla ner klimatet lokalt försöker man till exempel i Singapore motverka hettan i storstaden genom att odla växter på taken, säger Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi och medlem i FN:s klimatpanel IPCC.

Maskiner och apparater påverkar
Men det finns också en annan faktor som påverkar klimatet och som hittills inte har undersökts på global skala, även om dess inverkan på jordens temperaturökning är mycket mindre än utsläppen av växthusgaser. Maskiner och lampor påverkar klimatet genom att den energi de konsumerar försvinner ut i atmosfären.

Maskiner och lampor påverkar klimatet

– Det kan gälla uppvärmning eller nedkylning av hus, energi från tvättmaskiner, dammsugare, diskmaskiner, lampor och andra apparater. Detta direkta energiutsläpp har det hittills inte funnits någon siffra på globalt och det har inte heller funnits någon detaljrik kartläggning, säger Deliang Chen.

Med hjälp av en ny metod har han och hans forskarkollegor analyserat befintlig data. Nattbelysning har kartlagts via satelliter, forskarna har studerat befolkningstäthet och analyserat siffror på energiförbrukning.

– Vi har då kunnat se hur energikonsumtionen har ökat och kunnat beräkna hur den troligen kommer att öka i framtiden.

Apparater avger värme
Genom att analysera dessa stora mängder data har forskarna funnit att maskiner och apparater globalt konsumerar runt tre gånger så mycket energi som för femtio år sedan.

–  Det motsvarar drygt tio procent av den globala värmeökningen av växthusgaser under samma period. Men lokalt kan den energikonsumtion som maskiner och lampor står för vara mycket högre och ge upphov till stora lokala temperaturhöjningar, ändrade regnmängder och vindar.

Studien visar att det finns särskilt utsatta områden, så kallade ”hot spots”, storstadsområden där energikonsumtionen är väldigt hög.

Resultaten av studien öppnar nya möjligheter för att studera påverkan av direkt energianvändning lokalt på jordens klimat.

–  Samtidigt visar studien betydelsen och behovet av att vi alla bidrar till att den direkta energi som släpps ut från apparater minskar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>