Smartare kyllösningar ger hållbara datacenter
Hem ENERGI Miljövänliga kyllösningar erbjuder hållbara datacenter

Miljövänliga kyllösningar erbjuder hållbara datacenter

Publicerat av: Redaktionen

Fler och större datacenter behövs, samtidigt som deras energianvändning och miljöpåverkan måste minskas.

Mer miljövänliga kyllösningar är en viktigt komponent för att bemästra den svårlösta ekvationen.

Vertivs satsningar på nya köldmedier är ett steg åt rätt håll.

En ökande förekomst av extremväder påverkar det mesta i våra liv, från att ge upphov till oro för att jorden ska gå under, till obehag med extremt höga temperatur under semesterresor. Och extremväder är bara ett exempel på den klimatkris som rasar. Kontentan är att energieffektiviteten måste öka och miljöpåverkan minska för alla typer av verksamheter.

Ökade krav på datacenterkapacitet är en försvårande omständighet. AI, virtuell verklighet och 5G är exempel på tillämpningar som bidrar till fler och större datacenter och till utbyggnad av annan digital infrastruktur, med mer negativ miljöpåverkan som resultat. En analys gjord av Vertiv, en global marknadsledare inom kylning och andra lösningar för datacenter, pekar till exempel på en ökning av energiförbrukning för nätverk med 150 – 170 procent till 2026, på grund av införandet av 5G.

Kyla är en nyckelfaktor

Kylning är en av de största miljöbovarna i datacenter, till stor del på grund av användningen av köldmedier (eller kylmedel, alltså vätskor som används för kylning). Allt fler länder förbjuder eller begränsar användningen av HFC-kylmedel som innehåller fluor, kol och väte, och orsakar stora koldioxidutsläpp. Det finns till exempel reglering inom EU, och i USA och Kina, för att fasa ut användning av vissa växthusgaser i köldmedier.

En positiv utveckling är frivilliga initiativ bland datacenterföretag och molnleverantörer för att minska koldioxidutsläpp. Det norska datacenterföretaget Green Mountain är ett annat exempel. I samarbete med Vertiv har Green Mountain lyckats bygga datacenter som nästan inte orsakar några koldioxidutsläpp alls.

– Företag som Green Mountain är föregångare vad gäller hållbar energianvändning och kan visa vägen även för andra energiintensiva branscher, säger Victor Elm, försäljningschef i Norden för Vertiv.

Stor marknad

Att ett företag som Vertiv satsar på mer miljövänlig kylning är inget konstigt. Rent affärsmässigt kommer efterfrågan på sådana lösningar garanterat att öka. Enligt organisationen International Renewable Energy Agency har datacenter en nyckelroll vad gäller ökad energieffektivitet, med minskade utsläpp som följd.

– EU-regler minskar mängden av de viktigaste fluorerade växthusgaser som får säljas i EU 2030 till en femtedel av mängden som såldes 2014, påpekar Victor Elm.

Smartare kyllösningar ger hållbara datacenter

Vertiv Liebert AFC är ett exempel på en miljövänlig lösning som han framhåller. Det är en kyllösning som använder miljövänliga köldmedier.

Det är naturligt att allt mer intresse riktas mot kyllösningar för datacenter: behovet av datacenterkapacitet ökar, likaså kraven på minskad miljöpåverkan och mer effektiv användning av energi. Mer miljövänliga lösningar för kylning spelar en mycket viktig roll för att uppfylla de motsägelsefulla kraven.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>