Sex våningar upp, på taket till nybyggda kvarteret Sofia, har MKB Fastighets AB kombinerat biotoptak med solceller – det första i sitt slag i Sverige i den storleken.
Biotoptaket ger högre biologiska värden och solcellerna producerar mer energi tack vare den kylande effekten från växtligheten.
Ovanpå de 177 lägenheterna i kvarteret Sofia finns det utrymme för både grönska och solel. Här finns MKBs hittills största solcellsanläggning, med en förväntad produktion på nära 85 000 kilowattimmar grön el per år – lika mycket som används årligen i 34 lägenheter.
Taket på Sofia skapar också utrymme för djur och växtlighet. De gröna tak som idag är vanligast i Sverige består av ett fåtal fetbladiga växter, vilket är relativt enahanda ur biologisk synvinkel.
– I biotoptaket på kvarteret Sofia har vi sått och planterat 45 olika växter, bland annat backnejlika, blåeld, ängsviol, rödklöver och kärleksört. Det skapar en högre variation och längre blomningsperiod, vilket är viktigt för pollinerare, säger Anna Bernstad, miljöprojektledare hos MKB Fastighets AB.
Solcellerna är monterade så att det skapas både skuggiga och soliga zoner på taket. Det gör att fler arter kan trivas och att den biologiska mångfalden ökar. Samtidigt som solcellerna gynnar växtligheten på taket, gynnar växterna solcellerna, genom att öka dess effektivitet. Produktionen av solel minskar när solceller blir mycket varma, vilket de snabbt blir på ett svart tak. När taket är täckt med växter minskar uppvärmningen och produktionen av solel ökar.
– MKBs produktion av solel ökar och vi planerar för fler anläggningar under kommande år. På kvarteret Sofia visar vi att detta inte behöver skapa en konflikt med att använda taket som en yta för grönska, utan att dessa två system faktiskt kan gynna varandra, säger Anna Bernstad, miljöprojektledare hos MKB Fastighets AB.
FAKTA
Yta solceller på kvarteret Sofia: 442 m2
Yta biotoptak på kvarteret Sofia: 1 400 m2
Installerad effekt på kvarteret Sofia: 85 kWp
Elproduktion i kvarteret Sofia: cirka 85 000 kWh/år
Finansiering: MKB Fastighets AB med stöd från Vinnova genom projektet BiodiverCity
MKB har sedan tidigare fem solcellsanläggningar; på Greenhouse och kvarteret Särla i Augustenborg, på Marknadsplatsen i Hyllie, på Trevnaden i Sofielund och i Gullviksborg. Ytterligare två anläggningar tas i bruk under 2019.