Negativa elpriser i natt – för första gången någonsin i Sverige
Hem ENERGI Negativa elpriser i natt – för första gången någonsin i Sverige

Negativa elpriser i natt – för första gången någonsin i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Under det innevarande dygnets första fyra timmar hade vi för första gången någonsin negativa elspotpriser här i Sverige.

Det innebär att de svenska hushållen kunde förbruka el och få betalt för det. Anledningen var stormen Ciara som gav en hög vindkraftsproduktion samtidigt som efterfrågan på el är liten på grund av den milda vintern, enligt elbolaget Bixia. 

Negativa elpriser i natt – för första gången någonsin i Sverige

– Det har förekommit negativa priser på el tidigare, bland annat i Tyskland och Danmark där det finns mycket vindkraft. Men aldrig tidigare här i Sverige.

Det här beror på att det har installerats mycket vindkraft de senaste åren, säger Matina Rosenberg, chefsanalytiker och meteorolog på elbolaget Bixia.

Som lägst noterades ett elpris på minus 0,2 Euro/MWh mellan klockan 01 och 02 den gångna natten.

– Negativa elpriser är ovanligt, men i takt med att det byggs fler vindkraftsanläggningar kommer det bli allt vanligare då vindkraften inte går att reglera. Det gör att det under perioder som nu blir ett kraftigt överskott på el. I bästa fall kan vi exportera överskottet till våra grannländer, men det finns fortfarande vissa flaskhalsar i nätet, förklarar Matina Rosenberg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>