Polarbröd blåser på – köper ytterligare ett vindkraftverk
Hem ENERGI Polarbröd köper sitt femte vindkraftverk efter branden förra året

Polarbröd köper sitt femte vindkraftverk efter branden förra året

Publicerat av: Redaktionen

Polarbröd är på väg tillbaka efter branden förra året och köper nu sitt femte vindkraftverk, vilket gör att företaget överträffar sitt mål att vara självförsörjande på förnybar energi.

Investeringen innebär att koncernen producerar mer förnybar energi än vad den använder.

Kontraktet signerades förra veckan och i dag sker övertagandet.

I dag får Polarbröds fyra vindkraftverk Aurora, Borealis, Stella och Polaris sällskap av ett femte: Nova. Det är Polarbrödkoncernens energibolag Polarkraft som har förvärvat ytterligare ett kraftverk i vindkraftsparken Bösjövarden, där tre av bolagets befintliga vindkraftverk står.

Polarbröd blåser på – köper ytterligare ett vindkraftverk– Det känns fantastiskt att välkomna Nova till Polarbröd. Klimatet och uthållig försörjning är vår tids kanske största ödesfråga och vi måste därför bygga långsiktigt hållbart. Polarbröd har bakat bröd i generationer och vi utökar nu vår satsning på förnybar energi för att kunna leverera både gott och hållbart producerat bröd i generationer framåt. Ytterligare ett exempel på våra satsningar på förnybar energi är installationen av solpaneler på en fastighet i Luleå som blev nominerad till Solenergipriset 2021, säger Cindy Kite, hållbarhetschef på Polarbröd.

2012 sjösatte Polarbröd en tioårsplan med målet att vara självförsörjande på energi till 2022. De fyra första vindkraftverken var dimensionerade för att täcka bageriernas energibehov. Med Nova uppfyller och överträffar man målet för hela koncernen. Köpet innebär att Polarbröd nu kommer att producera mer förnybar energi än vad koncernen använder.

– Vi är på väg tillbaka, med kraft! Överskottet ger oss utrymme att fortsätta vår hållbara tillväxtresa och baka där energin finns. Vi har börjat provbaka i vårt nya bageri och ser fram emot att snart kunna erbjuda konsumenterna färskt bröd från Älvsbyn igen, från en koncern som är mer än självförsörjande på förnybar energi, säger Lars Wikman, styrelseordförande i Polarkraft och vd på Polarrenen.

Fakta Polarbröds nya vindkraftverk

  • 2,5 MW turbin med årsproduktion över 7 000 000 kWh.
  • Byggdes 2014.
  • Har döpts av Polarbröd till Nova som betyder ”ny” på latin. En nova kallas även en stjärna som under en period ökar sin ljusstyrka kraftigt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>